Een avond filosoferen met Orlando

Het boek Orlando, een biografie van de befaamde schrijfster Virginia Woolf, is de basis voor het nieuwste toneelstuk van Toneelgroep Oostpool uit Arnhem. In Orlando probeert de dertigjarige hoofdpersoon, in meer dan 300 jaar het leven te bevatten. Hij/zij verandert daartoe onder andere van een jonge man in een jonge vrouw. In de regie van Marcus Azzini, onder andere bekend van Romeo over Julia, spelen vijf acteurs de door Jouri Vos geschreven toneelbewerking Orlando. Laura van de Merwe bezocht de voorstelling.

In de hoofdrol schittert Maria Kraakman als Orlando zelf: Een jonge man (later vrouw) die worstelt met het leven, de liefde, de kunst, en zijn geslacht. Zonder de gangbare normen waar iedere persoon mee opgroeit, probeert Orlando antwoorden te vinden op levensvragen die hem/haar interesseren. Wat is het leven? Wat is liefde? En wat is de schoonheid van het bestaan?

Je volgt als publiek de gedachtestroom van Orlando. Het lijkt alsof hij  naar de wereld kijktzonder referentiekader. Je wordt hierdoor als publiek gedwongen hetzelfde te doen. Je eigen gedachten en associaties worden omvergegooid. Tegenstellingen vloeien in elkaar over en de waarheid lijkt ongrijpbaar. Dat wordt nog versterkt door de dubbele laag die in het stuk verwerkt is: Niet alleen het verhaal van Orlando wordt verteld, maar ook het verhaal van diens biograaf. Die rol wordt vertolkt door Kirsten Mulder. Op subtiele wijze wordt weergegeven hoe de “waarheid” altijd subjectief blijft, zelfs als de biograaf nog zo zijn best doet objectief te schrijven.

In Orlando gaat de biograaf in dialoog met de hoofdpersoon. Vervreemding is het effect dat hierbij opgewekt wordt. Je lijkt steeds afwisselend te maken te hebben met acteurs op het podium en personages in hun eigen wereld. Op deze manier word je gedwongen om zelf te blijven denken.

Orlando is geen moralistisch verhaal dat vragen beantwoordt, maar een abstract stuk dat juist vragen oproept. Zwaar en ondoorgrondelijk. Deze voorstelling is niets om naartoe te gaan als je op zoek bent naar een avondje amusement. Maar als je van filosoferen houdt en graag nadenkt over het leven, mag je dit stuk niet missen!

Tekst: Laura van de Merwe – Foto: Sanne Peper

Lees ook:Toneelgroep Oostpool herneemt Orlando
Lees ook:Maria Kraakman in Oostpools Orlando
Lees ook:Kleurrijke beestachtigheid in De Wijze Kater
Lees ook:Een avondje heerlijk leedvermaak
Lees ook:Anne en Goebbels, een confrontatie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>