A roadmovie to paradise

Kun je van een poëtische tekst, die een fictieve reis door het hiernamaals beschrijft, een actueel toneelstuk over het vluchtelingenthema maken? Ola Mafaalani van het Noord Nederlands Toneel durfde de uitdaging aan te gaan en maakte de voorstelling La Divina Commedia. Karianne Henkel ging kijken.

In La Divina Commedia maakt Dante Alighieri een fictieve reis door het hiernamaals: van de hel, via het vagevuur naar het paradijs. Ko van den Bosch bewerkte dit beroemde Italiaanse meesterwerk tot een sensuele ‘Roadmovie to Paradise’, waarin de helletocht van Dante wordt geplaatst naast de reis van een hedendaagse vluchteling. De voorstelling neemt letterlijk een hoge vlucht door toedoen van de Amerikaanse trapezeartieste Dreya Weber. Zij speelt Beatrice, de muze van Dante. Acteur Merijn de Jong vertolkt de rol van Dante. De Jong leerde speciaal voor deze voorstelling de kneepjes van het (trapeze-)vak.

De keuze om Beatrice door een trapezeartieste te laten spelen, levert prachtige beelden op. Het moment waarop het publiek haar voor het eerst ziet, is ze mysterieus en niet van deze wereld. In verhouding tot het geheel zijn er eigenlijk vrij weinig trapeze scènes. Ook loopt Beatrice op sommige momenten gewoon rond, waardoor het mysterieuze effect, verdwijnt. Dit is jammer want hierdoor wordt er niet optimaal gebruik gemaakt van deze bijzondere en interessante discipline.

Behalve de trapeze levert ook het decor en het gebruik van licht mooie beelden op. Bijvoorbeeld de lichtbak met zwarte naar beneden druipende smurrie, het in elkaar stortende decor, en de grote vellen wit papier, die het hele toneelbeeld vullen. Bijzonder effect geeft de losse lamp, waarmee Merijn (Dante) zich een groot deel van de voorstelling zélf verlicht. Door de meebewegende lichtbron en de wisselende schaduwen ontstaat het beeld van iemand die op reis is in donker en onbekend gebied. Ook voegt de muziek veel toe aan de voorstelling. De onheilspellende sfeer is wederom niet helemaal van onze wereld.

Al met al gebeurt er wel heel erg veel op het toneel. Behalve de trapeze, de lichtbak, de vellen papier, het losse lampje en het instortende decor, is er ook nog vuur, liedjes, geprojecteerde tekst, een douche en een dichter (in de rol van gids). Door deze overvloed aan beelden en trucjes wordt de voorstelling chaotisch en verdwijnt de kracht van de losse scènes met beelden als het smeren in de zwarte smurrie of het duet in de trapeze.

Ook de tekst maakte de voorstelling soms moeilijk te volgen. Het is een poëtische tekst, die lastig is om snel te begrijpen. Het publiek moet vooral in de lange stukken moeite doen om de aandacht erbij te houden en het verhaal te volgen. Het verhaal van Dante wordt afgewisseld met hedendaagse teksten over een vluchteling en de vluchtelingenproblematiek in Nederland. Ko van den Bosch heeft de verhalen goed met elkaar verweven. Hij wisselt de poëzie af met hier en daar bijna cabareteske uitspraken over het vluchtelingenthema. Dit geeft een extra dimensie en trekt de voorstelling naar de actualiteit.
 
Heel verassend is het begin van de voorstelling. Opeens springt midden uit het publiek Dante op die begint te vertellen wat de verschillende rangen in de hel zijn. En wie zitten er in die hel? Het publiek! Met een zaklamp worden de dieven, moordenaars, verspillers en andere zondaars aangewezen. De Jong speelt Dante vanaf de eerste sprong met veel energie en dit weet hij, ondanks lange teksten, trapezetoeren en een instortend decor, tot en met het eind toe vast te houden. En na de voorstelling zingt hij vrolijk nog een liedje in de foyer, knap!

La Divina Commedia is tot en met 12 december 2009 in het land te zien. Meer informatie: www.nnt.nl

Tekst: Karianne Henkel – Foto’s: NNT

Lees ook:Nieuwe Belgische multimediavoorstelling naar Adam
Lees ook:De appel bouwt op
Lees ook:Lies Visschedijk als sympathieke egoïst
Lees ook:Sterke To be or not to be met acteurs die schitteren
Lees ook:De 11Stêdetocht van Tryater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>