Pax Islamica: Zoeken naar Mohammed

De reeds eerder in losse delen gespeelde Pax Islamica serie van De Nieuw Amsterdam werd van 2 tot en met 6 september in z’n geheel uitgevoerd bij het Theater aan het Spui in Den Haag, en is later deze maand in Frascati in Amsterdam te zien. Een unieke mogelijkheid om de samenhang tussen de afzonderlijke stukken te ervaren en nogmaals te kijken naar het project dat Sabri Saad El Hamus met wisselende schrijvers en regisseurs realiseerde. Elk deel is gebaseerd op één van de vijf zuilen waarop de Islam rust. Nu deel I: Zoeken naar Mohammed.

Het is Ramadan, op een zolderkamer ontvangt een nieuwsgierige acteur een onverwachte journaliste – in bad. Hij, Sabri, verleidt haar. Of zij hem? Ze blijft in ieder geval. Ze vertellen elkaar verhalen: zij over een raar vriendje; hij over het pak dat hij speciaal liet maken voor zijn entree in Nederland. De acteur zoekt houvast tussen geloof en de praktische geneugten van het (Nederlandse) leven, zoals parfum en vrouwen.

De tweede avond in de Pax Islamica gaat over de shahada: de eerbied van iedere moslim voor de enige profeet Mohammed. Maar wie is hij? Wanneer is hij – en Sabri – een goede moslim? Met de tekstschrijver van een nieuw stuk discussieert Sabri over wat de profeet Mohammed voor hem betekent. De vooroordelen vliegen heen en weer over de tafel en lopen de emoties hoog op. Kan de schrijver zich wel inleven in de ander? De schrijver, een stugge blonde kerel, wordt als een eitje afgeschilderd, wanneer Sabri zijn voorstellen onder de loep neemt.

De schrijver voelt de maatschappelijke druk over dit beladen onderwerp toenemen. Kun je in deze tijd nog wel iets zeggen over de islam dat gesprek in plaats van woede en geweld oproept? Sabri op zijn beurt, wuift zijn angst daarover nonchalant weg. Leef!

In hoog tempo wisselen de scènes uit de beide verhalen elkaar af. Intrigerend is of de gespeelde confrontaties tussen schrijver en acteur louter uit de fantasie van de schrijver is gekomen of dat we naar daadwerkelijk voorgekomen discussies hebben gekeken. Het stuk zit zeer geraffineerd in elkaar en speelt met de tijd. Het zit vol met grappen en is tegelijkertijd uitermate serieus. Dat kan prima samen, in de Pax Islamica en met De Nieuw Amsterdam.

Tekst: Ester van Aalst, Bertien Broekhans & Derk Hazekamp

Lees ook:Pax Islamica: Mohammed en Omnya
Lees ook:Dezelfde en toch anders in Pax Islamica
Lees ook:Schuif aan bij Sabri Saad El Hamus en Abdelkader Benali
Lees ook:Arabier, waarom ben je hier?
Lees ook:Hadj in de Ramadan

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>