Een expeditie naar het verleden

In Meisje Loos zetten we koers naar Amerika. Honderd jaar geleden waagde de opa van theatermaker Carla Mulder de grote oversteek aan boord van de Holland Amerika Lijn. Opa Mulder legde zijn reis vast op de gevoelige plaat. En niet op de gewone gevoelige plaat, maar op stereoscopische foto’s. Deze foto’s intrigeerden Mulder dusdanig, dat ze honderd jaar later dezelfde reis maakt, aan boord van het containerschip Hamburgo.

Carla Mulder neemt je mee op twee reizen: een gedroomde reis, de reis die haar grootvader destijds maakte en een werkelijke reis, de trip die de actrice zelf naar Amerika ondernam. Tijdens beide reizen discussieert de actrice met haar alter ego, die soms de romantische kant maar soms ook de -mogelijk- zwarte kant van een dergelijk avontuur belicht. Je kunt niet weten welke keuzes je grootvader maakte en waarom. Keuzes die destijds heel acceptabel waren, worden nu veroordeeld.

Het duurt even voor je in het verhaal wordt meegenomen. De uitleg van de actrice dat ze, door het vinden van de tweeduizend drie-D-foto’s meegetrokken wordt in het leven van haar grootvader, maakt nog niet dat de kijker eenzelfde nieuwsgierigheid hebt. Pas als iedereen in het publiek braaf dat hele lelijke brilletje opzet en een aantal 3D-foto’s ziet, is de aantrekkingskracht te begrijpen. Met deze foto’s maak je deel uit van de geportreteerde omgeving en dan wil je inderdaad meer weten. Juist door het feit dat het hele gewone foto’s zijn: het gezinnetje, het huis, grootvader en zijn vrouw. Ze zijn bijna tastbaar.

Houten kratten, zowel passend bij een zeereis in 1907 als een zeereis in 2007 vormen het toneelbeeld. Eenvoudig en doeltreffend. Zelfs de benauwdheid van een hut is daarmee over te brengen. Douanebeambten, het personeel van het schip en medereizigers worden door Katrien van Beurden en Rene Geerlings gespeeld. De norse kapitein, de dienstbare Shrilankees, de Oostenrijkse dame en zelfs Grootvader verschijnt een keer ten tonele. De personages worden in enkele rake woorden en bewegingen neergezet. De blik van Geerlings als norse kapitein blijft je achtervolgen.

Nieuwsgierigen kunnen op de weblog www.meisjeloos.tk nog verder smullen van haar avonturen. Meisje Loos is het tweede deel van de Trilogie van het verleden. Een mooie voorstelling waarbij het jammer is als je het eerste deel miste en die je nieuwsgierig maakt naar het vervolg. 

Meisje Loos is nog tot en met 9 mei in de Nederlandse theaters te zien.

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Campert, Mulder en Chabot in theater
Lees ook:Met de staartklok naar Amerika
Lees ook:Na De Eenzamers het land door
Lees ook:Tina de Bruin vervangt Kirsten Mulder op Parade
Lees ook:Oerol begint dit jaar op station Leeuwarden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>