Van een groene heks en rode schoentjes

Van 19 tot en met 26 februari barst Theater Bellevue uit zijn voegen met het Festival Poppen in Beweging. Een week lang dompelt het publiek zich onder in de oneindige fantasie van de moderne poppen- en objecttheatervoorstellingen. Geen Jan Klaassen en Katrijn, maar thatermakers uit allerlei disciplines, met één gemeenschappelijke passie: Voor een volwassen publiek een illusie op het podium tot leven brengen. Toneel.blog.nl bezocht op maandag 23 februari de poëtische nachtmerrie Malediction van Duda Paiva Puppetry & Dance.

Malediction is gebaseerd op de groene heks uit de Wizard of Oz. In een voorstelling vol beelden en associaties ontmoeten moderne dans en beweging bijzonder uitgesproken poppen. De in Nederland werkende Braziliaan Duda Paiva, een opmerkelijke verschijning met zijn lange krulhaar en gedrongen gestalte, laat zijn poppen een dialoog aangaan met de lichamen van moderne dansers. Hij staat samen met zijn collega Javier Murugarren, een groene heks die de meest vreemde proporties aanneemt en een klein hondje met de naam Toto op het podium.

Paiva heeft een fantastische lichaamsbeheersing en steelt de show. De fragmentarische voorstelling is bij vlagen hilarisch, maar vooral heel fascinerend. De twee mannen van vlees en bloed vallen niet meer op als zij samen de heks tot leven brengen.  Die verlangt naar een hart, maar nog meer naar de rode schoentjes van Dorothy, die briljant gestalte krijgt door Paiva zelf. De heren gaan volledig op in hun gekte, waardoor scènes soms wat lang duren, maar desalniettemin continu boeiend blijven. De combinatie met futuristische beeldprojecties, abstracte muziek en grappige vondsten is als een magische spreuk, als je eenmaal gegrepen wordt, kom je er niet meer van los.

Poppentheater is, mede door de huidige technieken, een theatervorm die steeds meer aan populariteit wint. De zaal was bij Malediction tot de nok gevuld met voornamelijk jong publiek. De makers doen een groot beroep op je eigen fantasie en verbeeldingskracht en dat dat bij iedereen anders werkt, blijkt wel uit de reacties uit de zaal. Op de vreemdste momenten schieten mensen in de lach. Maar niet alleen de persoonlijke perceptie speelt een rol. Er zijn genoeg beelden die zo universeel zijn dat de hele zaal het op hetzelfde moment uitbrult. Poppentheater is bijzonder. Totaal anders dan het gewone toneel, musical, dans of cabaret. Durf is er niet voor nodig, maar wel lef om eens wat anders te kiezen dan de geijkte programma’s in de theaters. Tot en met donderdag 26 februari kun je je blik te verruimen bij het Festival Poppen in Beweging. Grijp die kans! 

 

Meer informatie: www.theaterbellevue.nl

Lees ook:Nederlands theater goed vertegenwoordigd op prestigieus Festival
Lees ook:Veel internationaal straattheater op Spoffin festival
Lees ook:Gastrol Tovenaar van Oz voor Inge Ipenburg
Lees ook:Ro Theater vraagt groen afval
Lees ook:Wie is de freak?

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Van een groene heks en rode schoentjes

  1. Pingback: Theaterprogramma Lowlands bekend | Toneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>