Overleeft vriendschap de kunst?

Toneelschrijfster Yasmina Reza is mateloos populair in theaterland en binnen twee weken gingen maar liefst twee van haar toneelstukken in première. Theatergroep Suburbia speelt God van de Slachting en acteergrootheden Huub Stapel, Sjoerd Pleijsier en Victor Löw zetten hun tanden in ART, een eigentijdse komedie over vriendschap. Enkele jaren geleden stroomden de theaters al vol voor de versie met Paul de Leeuw, Hans Kesting en Edwin de Vries. Ester van Aalst bezocht de druk bezochte première van de jongste uitvoering en verkeerde in het gezelschap van vele vrienden en collega’s van de acteurs, zoals Rene Soutendijk, Jon van Eerd, Wilbert Gieske, Linda van Dijck, Anita Witzier en Ursul de Geer.

Drie goede vrienden en een kunstwerk.  De kunstliefhebber Serge, Huub Stapel in een grijs vest, heeft een modern en erg duur schilderij gekocht. Vol trots toont Serge het schilderij aan zijn vrienden. De meningen zijn verdeeld. Flink verdeeld.  De kleine irritaties blijken net zo groot te worden als het schilderij.  In regelmatige terzijdes van  de acteurs krijg je een inkijkje in hun leven of beter gezegd in hun vriendschap.

Het decor is sober en eigentijds. Drie verschillende hoogtes met drie dezelfde maar anders beklede banken. Veel deuren,  draaideuren: de ene kant grijs, de andere kant een felle kleur. Het verschil tussen de kleurrijke achterkant en het grijze decor wordt mooi uitgebuit. Door de lagen en de vele deuren op het toneel zie je de drie verschillende mannen die toch ook vrienden van elkaar zijn. Elke laag is iemands thuis. Daar gaat het masker af.

De drie acteurs zijn absoluut aan elkaar gewaagd. Drie sterke persoonlijkheden, die laten zien hoe sterk en broos een (lange) vriendschap kan zijn. Net zoals bij de, ook door Peter Baan geregisseerde De Vloer Op, laat de regisseur zijn spelers schitteren.  De uitroep van Victor “Laten we er een gezellige avond van maken!” herinnert iedereen aan dat feestje, dat avondje uit, dat etentje dat alles was, behalve gezellig. Deze moderne komedie laat je lachen, geen schaterlach maar de lach van -de soms genante- herkenning. Overleeft de vriendschap de kunst? Die vraag wordt gelukkig niet beantwoord…

ART speelt nog tot en met 28 mei in de diverse theaters. Meer informatie: www.arttoneel.nl

Tekst: Ester van Aalst – Foto’s:

Lees ook:Win! kaarten voor ART – Amsterdam
Lees ook:Kunst gratis getaxeerd in de Meervaart
Lees ook:Nieuwe generatie in theaterhit Cloaca
Lees ook:Komische thriller ’39 Steps’
Lees ook:Eenzaamheid van de Priemgetallen naar theater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>