In gesprek met: Chris Tates en Nyncke Beekhuyzen over ‘De eetclub’

Nee, het overvloedige milieu van de nouveaux riches waarin De eetclub zich afspeelt kennen ze niet goed. Nyncke Beekhuyzen: “Ik kom uit een rijtjeshuis in Nieuwengein.” Chris Tates: “Ik draai een euro drie keer om voordat ik hem uitgeef.” De twee acteurs spelen het echtpaar Karen en Michel in de toneelvoorstelling naar het gelijknamige boek van Saskia Noort.

Eerst was er een boek. Een regelrechte bestseller van een half miljoen verkochte exemplaren. Toen was er de film en nu dus een toneelstuk dat tot en met eind maart in de Nederlandse theaters te zien is. Naast Nyncke Beekhuyzen en Chris Tates, tekende een fijn rijtje acteurs ervoor om het boek van Saskia Noort tot leven te brengen, onder wie Frederik Brom en Hanna Verboom. Tates, die een paar jaar niet op het toneel heeft gestaan, geniet volop van zijn rol. “Ik kan emotioneel gezien alle kanten op. Michel is bedroefd, boos en uitbundig.” Hij heeft het bovendien naar zijn zin met de groep acteurs van De eetclub. Dat kan Nyncke Beekhuyzen alleen maar beamen. De actrice, die doorbrak als Lotte in de gelijknamige tv-serie, speelt de dragende rol in het stuk en is anderhalf uur lang onafgebroken op het podium te zien. “Karen is een leuke vrouw, open en creatief. Als de voorstellig begint heeft ze gekozen voor een zekerder leven. Maar ze heeft heimwee naar het minder zekere bestaan.” Tates: “Naar de tijd dat ze nog geen kinderen had en kon doen wat ze wilde.”

Drinken en vreemdgaan
Karen en Michel zijn van de grote stad naar een luxe villa in een nabijgelegen dorpje verhuisd. Voor de kinderen, voor de tuin waar Karen een hoekje voor de kruiden wilde. Ze worden opgenomen in een vriendengroep, de eetclub, waarin flink geroddeld en gedronken wordt. Intriges, vreemdgaan en geheimen zijn aan de orde van de dag. En al die derrie komt boven drijven als een van de vrienden omkomt in een aangestoken brand. Wie heeft het gedaan? Die vraag houdt de gemoederen bezig. De eetclub is een spannende thriller tot het allerlaatste moment.

“Natuurlijk gaat het om ‘whodunit’ maar in dit stuk leggen wij vooral de nadruk op de vriendengroep. Die schijnbare vriendengroep die uit elkaar valt.” Beekhuyzen kijkt naar haar collega. “Ik zie in het stuk Shakespeariaanse thema’s als verraad en macht. Karen en Michel zitten vastgeroest in hun leven, als stel en als ouders. Ze hebben alles wat ze willen: een villa, geld, twee kinderen.” Tates: “En ze denken: is dit het nou? Ze kunnen er niet van genieten. Het leven is gesmoord, de passie gedoofd.” Beekhuyzen noemt het een van haar grootste angsten. “Dat flatliner-gevoel, zo van: is dit alles? Zodra mijn leven kabbelt, raak ik humeurig en moet ik eruit breken. Dus in die zin kan ik me verplaatsen in het gevoel van Karen en Michel.”

Lachen om herkenning
“En dan komen ze die groep vrienden tegen. Echt, het kan niet gek genoeg”, zegt Tates. “Met feesten, verkleedpartijen, flirten. Ze voelen weer dat ze léven. Maar ze gaan voorbij aan zichzelf.” Ze vallen allebei op hun eigen manier voor de charmes van de geslepen Simon, gespeeld door Frederik Brom. Michel om financiële redenen, Karen om seksuele. “Ze verliezen zichzelf en elkaar. En op het moment dat ze daar achter komen, zitten ze al zo diep dat ze niet weten of ze het samen nog wel gaan redden.”
“Wat Karen en Michel doormaken, is voor veel mensen herkenbaar”, vertelt Beekhuyzen. “In de beginscène, als Karen en Michel kibbelen over het waarom van hun verhuizing naar dat dorp, wordt er veel gelachen in de zaal. Tijdens de allereerste try-out raakte ik daardoor zelfs mijn tekst kwijt!”

Geen Reinout Oerlemans
Wat is Michel voor man? Tates kruipt opeens in zijn rol en richt zich tot Beekhuyzen: “Jíj wilde dit liever dan ik. Jíj wilde de stad uit, een tuin met een hoekje voor de kruiden!” Hij lacht en vervolgt, nu weer als zichzelf: “Michel is vooral met z’n werk als tv-producent bezig. Het merendeel dat ie maakt is pulp. Ook zíjn dromen zijn niet uitgekomen. Hij wilde de nieuwe Reinout Oerlemans of John de Mol worden, maar is uiteindelijk een loonslaaf in dienst van de grote studio’s. Simon belooft hem gouden bergen en Michel gaat daar helemaal in mee.” Beekhuyzen: “Dat is de tragiek. En dat heeft Saskia Noort zo goed geschreven. De personages belanden waar ze belanden door hun onvervulde dromen. Niet zomaar dus, maar met een reden. Het is allemaal heel voorstelbaar.”

Chris Tates en Nyncke Beekhuyzen hebben veel zin in de tournee van De eetclub. Als het even kan, pakt Tates vanuit zijn woonplaats Nijmegen de fiets naar het theater. “Binnen een straal van 150 kilometer stap ik erop.” De sportieve acteur heeft een papiertje met wat route-aanwijzingen in zijn zak en geniet. “Voor mij betekent fietsen vrijheid.” Tijdens zijn tochten overdenkt hij het leven en maakt hij zijn hoofd leeg. “Ik zie de natuur en maak foto’s van mooie dingen die ik onderweg tegenkom. Zo heb ik in de zomer nog in een veld vol margrieten gelegen. Daar word ik vrolijk van.” Een enkeltje Nijmegen-Amsterdam duurt al gauw zo’n drie à vier uur. Gelukkig kan de wielrenfiets op de terugweg in de toerbus die de acteurs door Nederland rijdt.

Speellijst

Lees ook:Halina Reijn in De Eetclub
Lees ook:Saskia Noorts Eetclub naar het theater
Lees ook:Extra voorstelling Gebroeders Leeuwenhart
Lees ook:Brian Bedforts ‘Being Ernest’ bij Cinemec
Lees ook:101 Dalmatiërs zamelt geld in

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>