Spooky op het station

De Spooktrein vertelt het verhaal van zes treinreizigers die noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen op een verlaten station op het Engelse platteland. Over dat station doet een gruwelijke legende de ronde. ’s Nachts om twaalf uur komt er met grote regelmaat een spooktrein binnenrijden. Een ieder die in het verleden deze trein heeft waargenomen, heeft dat niet overleefd. Zal de dodelijke trein inderdaad om middernacht arriveren? De angst neemt toe en de stationsklok tikt langzaam de seconden weg tot twaalf uur… De Spooktrein werd in 1923 geschreven door Arnold Ridley en wordt sindsdien wereldwijd gespeeld. Ook in Nederland was het stuk in de loop der jaren vele malen in het theater te zien en in 1939 werd het verfilmd met o.a. Fien de la Mar. De nieuwste versie van De Spooktrein, in regie van Bruun Kuijt, gaat op 4 oktober in de Goudse Schouwburg in première. Een gesprek met de hoofdpersonen.

Na Arsenicum en oude kant regisseert Kuijt nu ook De Spooktrein. Waarom dit stuk? ‘Wat van alle tijden is, is het dramatische gegeven: een verhaal waarin zes mensen worden gedwongen om in een kleine ruimte een naderend onheil af te wachten. Daarbij wordt elke bestaande relatie onder druk gezet en getest. En worden mensen gedwongen een verbintenis aan te gaan met vreemden. Dit gegeven biedt genoeg inhoud voor een spannende voorstelling.’ Passchier vult aan: ‘Maar hoewel het in de eerste plaats dus vooral om de spanning tussen deze mensen gaat, is De Spooktrein in deze tijd ook nog eens verrassend actueel.’ Kuijt: ‘Dat klopt. We laten het spelen in het Engeland van 1931, een tijd waarin de crisis op zijn hoogtepunt was, banken failliet werden verklaard en Westerse landen hun gouden standaard op moesten geven. Hoe eigentijds wil je het hebben?’
 
Actrice en cabaretière Hetty Heyting neemt in de voorstelling twee rollen op zich. ‘Het zijn twee zeer verschillende vrouwen, met een groot leeftijdsverschil. De humor ligt bij het personage van de oudere, klagerige dame, terwijl de jongere, mysterieuze vrouw juist een ijzingwekkende, theatrale spanning met zich meebrengt. Net iets voor mij, zo’n uitdaging.’

Acteur en cabaretier Onno Innemee speelt in ‘De Spooktrein’ de rol van Teddie Deakin. ‘Ik ben heel blij met mijn rol, het is weer eens wat anders dan de sukkel die ik vaak moet spelen. Teddie is een echte treiterkop, maar dan met een grappige inslag en slim.’ Onno staat vaak alleen op de planken, maar nu staan er ineens zes andere acteurs om hem heen. Is dat niet wennen? ‘Ik vind het juist erg leuk en leerzaam om met anderen te spelen.’ Heyting beaamt dit. ‘In mijn eigen kleinkunstprogramma’s sta ik de laatste 7 jaar in mijn eentje op het toneel. Dan speel ik ook wel meerdere rollen tegelijk, maar echte tegenspelers van vlees en bloed tegenover je hebben is iets totaal anders. Heel inspirerend in ieder geval.’

Behalve Heyting en Innemee zijn ook Laus Steenbeke, Arnoud Bos, Kim Scheerder, Pim van Alten en Markoesa Hamer in ‘De Spooktrein’ te zien. Een geweldige spelersgroep, vinden de acteurs. Producent Passchier ziet de tournee van ‘De Spooktrein’ met veel plezier en vertrouwen tegemoet. ‘We wilden met Het Thriller Theater het thrillergenre op verschillende manieren laten zien. Na de detective, de psychologische thriller en de suspensekomedie is het nu tijd voor het spookverhaal. Daarnaast brengen we met De vrouw in het zwart dit seizoen voor het eerst ook een thriller in de kleine- en middenzalen. Ik denk dus dat we kunnen concluderen dat de thriller terug is in Nederland!’

‘De Spooktrein’ is van 23 september 2009 t/m 9 januari 2010 in de Nederlandse theaters te zien. Zie voor de volledige speellijst: www.thrillertheater.nl

Lees ook:Thriller Theater 5 jaar
Lees ook:Een spookachtige actie!
Lees ook:Volledig zwart/wit
Lees ook:Alfred Hitchcock-films worden toneelstuk
Lees ook:Hetty Heyting solo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>