Parade: Happy Family als absolute aanrader

 

Als ik de zaal binnenstroom, is er op het podium al van alles aan de gang. We zien drie personages, met maskers, wat al snel een moeder, vader en zoon blijken te zijn. Deze ondernemen dezelfde handelingen: liggen in bed, staan op, wassen zich, gaan de deur uit, komen thuis, gaan aan tafel, bidden, eten en gaan weer naar bed. In de mime-voorstelling Happy Family zien we een familie zoals deze moet zijn: perfect uitgebeeld zonder enig woord te spreken. Een modelgezin pur sang.

De personages worden begeleid door muziek en soundscapes. Dit laat hun bewegingen spreken. De zoon komt in opstand tegen zijn ouders. De muziek zwelt aan, beukt, dreunt en de zoon laat zich meevoeren in de rebellie van de muziek en valt neer op bed. Moeder wilt naar hem toe, maar wordt in een herhaalde beweging, wat oogt als moderne dans, tegengehouden door haar man. Dan loopt het kind van huis.

Taal blijkt overbodig

De Fantasten weten hoe zij een verhaal moeten vertellen zonder daarvoor taal te gebruiken. De personages weten met eenvoudige middelen een behoorlijke spanning te creëren. Als de zoon van huis verdwijnt, wordt het ritme van de familie in de war geschopt. De ouders proberen de vaste rituelen in stand te houden, maar worden telkens opnieuw geconfronteerd met de lege stoel. Als dan ook de logica om die stappen in stand te houden ontbreekt, raken de ouders langzaam ook elkaar kwijt. Voorwerpen verliezen hun functie en de dagelijkse routine wordt compleet uit zijn verband getrokken. Elke stap is geënsceneerd en uitgedacht en het publiek zit op het puntje van zijn stoel. Het decor is simpel maar effectief en de lichamen daarin werken zich in het zweet.

Dit beeldend theater ontroert, verrast en vermaakt. Je ziet weinig theater dat zo mooi is uitgewerkt. Mijn absolute aanrader van de Parade 2014.

Tekst: Tim van der Voort

Foto: Theo Huygens

Gezien: 11 augustus, Parade Amsterdam

 

Kijk hier voor meer informatie over de voorstelling.

Lees ook:Parade werkt samen met AIDs fonds
Lees ook:Een matige Altitude op de Parade
Lees ook:Ver-van-mijn-bed-nieuwsberichten komen tot leven
Lees ook:Hoera een kind!
Lees ook:Een wisselende dagreis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>