Parade: Joep Onderdelinden gaat met de billen bloot

‘We gaan beginnen!’ Vrolijk geeft Joep Onderdelinden zelf de aftrap voor zijn monoloog Bloed. Zijn opgewektheid verandert direct in angstige lusteloosheid. Joep hangt tegen een dokterstafel. Hij is moe. ‘Zo moe!’

Joep vertelt over alle kwalen en ziektes die in zijn familie voorkomen. In het ziekenhuis is zelfs een afdeling naar hen vernoemd. Ondanks dat zijn verhalen over hypochondrie gaan, klinken ze toch opgewekt. Alsof het publiek zijn medicijn is, een luisterend oor biedt. Hij vertelt zijn dokterservaringen tot in de details. En daar blijft het niet bij. Hij kruipt de tafel op, gaat op zijn knieën zitten en toont haarfijn hoe de dokter zijn ‘sterretje’ onderzocht. ‘Ziet u het voor zich?’ En zo zie ik zijn blote billen inderdaad voor me. Aan de ingreep van de dokter probeer ik vervolgens niet te denken.

Waarachtig

Joep Onderdelinden speelt in Bloed Joep. Zichzelf. Hij vertelt ons zijn verhaal. En zo klinkt het ook, alsof hij ons voor het eerst over zijn angst om ziek te zijn vertelt, zijn angst om ouder te worden en af te takelen. Uit de waarachtigheid blijkt de kracht van de acteur Joep Onderdelinden.

Ondanks de kracht van zijn spel, zijn sommige grappen voorspelbaar of komen niet aan. Dit is vooral het geval als hij een beroep doet op het publiek. ‘Gaat u wel eens naar de GGD?’ en andere intieme vragen. Het spel bouwt verder op een ongemakkelijke situatie die soms niet voelbaar is. Dan wringt het.

Oprecht

Bloed is wat het is. Niet meer niet minder eng dan het klinkt. Eigenlijk heel normaal en ook komisch. De oprechtheid en openheid van Onderdelinden nemen je mee in het moment. Hij zorgt dat we toch even nadenken over de narigheden van ouder worden. Gelukkig sluit Onderdelinden het vrolijk af. Al zingend lacht hij het leven toe.

Tekst: Inge Schouten

Foto: Joep van Aert

Gezien: 13 augustus, Parade Amsterdam

 

Meer informatie vind je hier.

Lees ook:De onoverkomelijke bloedband
Lees ook:Loes Luca genomineerd
Lees ook:Alfred Hitchcock-films worden toneelstuk
Lees ook:Van Houten en Atsma in Kluun-verfilming
Lees ook:3 acteurs Nationale Toneel in Vreemd Bloed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>