Parade: FutureShock geeft hoop voor later

Schermafbeelding 2014-08-14 om 22.21.24

In de Theatertoren, midden op het terrein van de Parade, nodigt Loes ons uit haar dertigste verjaardag met haar te vieren. Alles is vrolijk blauw versierd. Van de feestmutsen tot de vlaggetjes. Als kado van haar man Peter krijgt Loes haar eigen rouwspeech voorgedragen. Ze is er blij mee. Want waarom bang zijn voor later?

Onderwater Producties maakte een speciale festival-editie van FutureShock, waarin op zoek wordt gegaan naar de positieve kanten van ouder worden. Het relatief nog jong stel wil weten hoe hevig hun liefde voor elkaar nog is als zij straks oud zijn. Zijn ze nog wel mooi? Is seks nog nodig? En wat als je straks een luier draagt omdat je je plas niet meer op kunt houden? Acteurs Jeroen Rienks en Afke Weltevrede variëren met aangename vaart tussen nu en dan. Fysiek sterke scènes brengen opeens veel rust in de vele anekdotische humor.

Graadmeter

Mooi is de scène die niet vooruitblik, maar juist terugkijkt. Terug naar het prille begin. De liefdevolle ontmoeting tussen Loes en Peter tijdens Sensation White. Deze geldt bijna als graadmeter voor hun levenslange geluk. Zal de innige eerste kus het verval overleven? Loes en Peter zijn hoopvol en daarom ik ook. Hun overtuiging wordt bijgezet met videofragmenten van ‘echte’ oude mensen. Als vooronderzoek gingen de acteurs een dag naar een verzorgingstehuis om daar de bewoners te bevragen over hun ouderdom. Hun uitspraken waren soms komisch, soms liefdevol. Altijd een oprecht antwoord. Deze bejaarden zijn positief over later. Moeten wij het dan ook maar zijn? Zij overtuigen mij niet, Loes en Peter doen dat wel.

De stappen in de zoektocht naar de liefde en van het ouder worden zijn helder. De stappen gaan een duidelijke richting in. Zo blijft de angst in FutureShock aan de oppervlakte, de shock mist, maakt niet echt bang. Misschien omdat het antwoord al vaststaat? Laten we het hopen.

Tekst: Inge Schouten

Foto: Hans van Eijsden

Gezien: 13 augustus, Parade Amsterdam

Voor meer informatie, kijk je hier.

Lees ook:Bedscènes nagesprek: Wat doet komedie of drama met je?
Lees ook:Loes Luca in nieuw stuk Maria Goos
Lees ook:Tournee Augustus: Oklahoma van start
Lees ook:Parade: Doek valt voor ware toneelspelers in Who’s afraid of…The end
Lees ook:Maria Goos schrijft filmscenario

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>