Parade: Jesus don’t brag

Het publiek wordt verwelkomt door een enthousiaste, maar vooral gladde Judas. “Hi, i’m Judas, who you doing? Come on in, make yourself at home.” Het gelikte Amerikaanse accent past perfect bij zijn speelstijl. Hij is aanwezig, populair en grapt met het publiek. Een perfecte opening, bij een minstens zo fijne titel. Jesus is my homeboy is het Bijbelverhaal, maar dan YoungGangstersstijl. Judas, voor de traditie wel gehuld in jurk, opent. Vanavond zal het verhaal van Jezus een nieuwe geschiedenis krijgen.

De speelstijl van Judas wordt met een flinke scheut over de rest van de voorstelling gegoten en YoungGangsters weet het klassieke verhaal een flink showeffect te geven. In het begin zijn deze te gek: een vogel belicht door blacklight en bestuurt door een speler in zwarte kleding, vliegt door de ruimte en de welbekende “vinger van Michelangelo” wordt subtiel nagebootst.

Aandachtsgeil

Jezus presenteert zich als een aandachtsgeile, maar onhandige man. Hij houdt van de aandacht van het publiek, maar lijkt de rol van Messias eerder per ongeluk verkregen te hebben. Alles wat hij creëert lijkt hij zelf ook van op te kijken. Zelfs Maria verschijnt als een zelfingenomen, op aandacht beluste vrouw. Het geeft een fijne, frisse blik op de eeuwenoude personages gevormd in de huidige tijdsgeest.

Jezus als campagneleider

Toch gaan het geschreeuw en de overdrevenheid uiteindelijk tegenstaan. Als Jezus tien minuten van de show als een ware Hans Klok water in wijn staat te veranderen, wat expres met horten en stoten gaat, gaat de lol er een beetje af. Ook een scène waarin een vrouw opnieuw leert lopen, is net te flauw. Maar met de afsluiter van de show herpakt YoungGangsters zich weer op eigenzinnige wijze. Het publiek krijgt met opstaan en zitten de keuze: moet Jezus worden gekruisigd? Als een ware campagneleider roept Jezus de mensen tot bezinning. Tot iedereen uiteindelijk wel moèt gaan zitten en Jezus opnieuw het kruis bestijgt.

Tekst: Tim van der Voort

Foto: Saris & den Engelsman

Gezien: 8 augustus, Parade Amsterdam

 

Lees ook:Löw en Tuinman in Het gouden ei
Lees ook:Mijnheer Kaktus in het theater
Lees ook:Paradijs: oase, chaos, toekomst!
Lees ook:Meesterlijk vormgegeven Moord in de Kerststal
Lees ook:Over het IJ: Voorspelbaarheid in De dood van het woord

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>