Parade: Dette Glashouwer over de illusie van geld

Dette Glashouwer begint haar een nieuwe stand-up economy To Sardinia with love (and money en Dette) met een filmpje over Sardex. Een ‘ruilmiddel’ in Sardinie. Een middel dat stimuleert en niet blokkeert zoals geld dat doet. Hoe het precies werkt kom je niet te weten. Ook niet als je later thuis Sardex googlet. Ja, het bestaat maar de informatie is alleen in het Italiaans beschikbaar. Dan word je ook niet wijzer.

Na het filmpje maakt Dette haar entree. Groots. In een zwart jurkpak met zonnecellen en schoenen met torenhoge hakken. Gaat ze daar echt de hele voorstelling op lopen? De hele outfit wordt uitgelegd: zo ziet de toekomst eruit. Ook die schoenen. Ze zijn geprint met een 3D-printer en twee maten te groot. Dat verklaart veel. De outfit wordt verwisseld met een toegankelijkere jurk (letterlijk: de jurk heeft enorm gaten) en een paar makkelijke stappers.

Theatraal college

Met haar koffer vol attributen zoals een kleitablet en kerfstok legt Dette de oorsprong van geld uit. Hoe banken werken. Hoe hypotheken werken. Én waarom dat allemaal eigenlijk níet werkt. Hoe wij elkaar klem zetten met de illusie die geld heet. Toch, helemaal snappen doe ik het niet. Intrigerend is het wel, dit theatrale college over geld. Tot slot maakt Dette ons attent op een nog te verschijnen boek, Een @nder soort geld. Ook interessant want als je ervoor zorgt dat het boek van hand tot hand gaat hoef je het niet te betalen. Wijzer geworden verlaat ik de Paradetent maar Dettes stand-up economy heeft mij niet bekoord.

Tekst: Ester van Aalst

Foto: Krijn Duivenbode

Gezien: 29 juni, Parade, Rotterdam

To Sardinia with love (and money and Dette) is nog te zien op de Parade in Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Meer informatie vind je hier.

 

Lees ook:Conny Janssen Danst heeft beste Parade-voorstelling
Lees ook:Glashouwer als theatrale economiedocent
Lees ook:Bach, Barbie and the Holy Ghost
Lees ook:Dette Glashouwer heeft niets met geld: ‘Money, Money, Money!’
Lees ook:Op de foto met Bonny & Clyde

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>