Oerol: Mansholt weet niet te boeien

Stichting Jan Vos presenteert een portret van landbouwpoliticus Sicco Mansholt, in de laatste dagen voor zijn pensioen, waarin hij een radicale omslag in zijn denken en zijn leven maakt. De man, die voor de boeren een garantie van afzet wist af te dwingen, positioneert zich compleet tegenover zijn eigen beleid van de jaren daarvoor en wisselt ook zijn vrouw in voor een jonger model.

De aankomst is op een boerderij is veelbelovend. We worden welkom geheten door een veulen en de grote schuur doet veel vermoeden over een voorstelling met de agrarische sector als thematiek. Toch stelt het decor teleur. In de schuur is namelijk een kantoor uit de jaren ’50 nagebouwd en alleen van die oppervlakte wordt gebruik gemaakt. Dat de reële ruimte een boerderij is lijkt bijna meer een toevalligheid dan dat het een functie krijgt, wat zonde is.

Maar voor mij is het niet alleen het decor dat teleurstelt. Ook de veelal lange dialogen tussen de personages blijven vaak in het clichématige hangen. Actrices José Kuijpers als de vrouw van Mansholt en Trudi Klever in haar dubbelrol als boerin en secretaresse weten af en toe de juiste snaar te raken door hun juiste droge humor, maar kunnen niet verbloemen dat de voorstelling gewoon niet echt boeit. Dat Mansholt constant een naar personage blijft, helpt hierin ook niet mee.

Tekst: Tim van der Voort

Foto: Paul Hoes

Gezien: 14 juni, Oerol, Terschelling

Lees ook:Rob de Graaf´s ´Schuur´ te zien op GO West theaterfestival
Lees ook:Bas Keijzer en Bas Muijs in ‘The Match 2010′
Lees ook:Tina de Bruin vervangt Kirsten Mulder op Parade
Lees ook:Voorstelling Vijf seconden… in Bellevue Lunchtheater hervat
Lees ook:Een goed nest: theater in al zijn eenvoud en kracht

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Oerol: Mansholt weet niet te boeien

 1. Eric

  Onzin-recensie. Voorstelling is in de beste Tsjechov-traditie. Elk personage heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen gelijk, subliem tragi-komisch vertelt. Zelden een publiek meegemaakt dat zo aan de lippen hing van de acteurs.

    /   Reply  / 
 2. wendy

  Juist een fantastische voorstelling! Ongelofelijk door geraakt, schoot verschillende keren vol. Door de teksten (helemaal niet cliché), prachtige spel, en ook het gebruik van het decor (wat juist heel mooi twee kanten heeft doordat het kantoor is opgebouwd in die boerenschuur). Gaat dat zien!

    /   Reply  / 
 3. harro

  Fantastische voorstelling. ontroerend, spannend, grappig. hele fijne cast en de enige voorstelling op oerol waarvan ik steeds hoopte dat t nog even door zou gaan.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>