Fringe: Onze eigenaardige aarde vanuit de ruimte

‘Welcome in the Space Warrior. Please take a seat and fatsen your seatbelts.’ We stijgen op en verlaten planeet aarde. Onze kapitein Jack Connor (Ad-Just Bouwman), ook wel ‘el capitaine’, vertelt ons dat de aarde verwoest is en we op zoek gaan naar een nieuwe planeet. We zitten in een zilveren cabine vliegend door de ruimte. De tafels en banken zijn allemaal zilver en staan aan weerskanten van een catwalk die in het verlengde van het podium ligt. Er klinkt een zingende zaag. Deze wordt begeleid door de band bestaande uit bass, drum en gitaar. We hoppen van planeet naar planeet en worden geconfronteerd met de meest vreemde soorteigen wezens in de meest bizarre situaties. De winnaars van de Amsterdam Fringe Silver Award 2012 spelen hun nieuwe voorstelling ‘Club Silenzio in Space.’

Er worden kleinkunstliederen gezongen die ons het verschil tussen aarde en ruimte nog meer doen beseffen. Elke planeet vormt zijn eigen korte akte van ongeveer 20 minuten. We belanden op een date tussen een mens en een larf. We staan opeens op een feestje waar het zo ‘gezellig’ is, maar dat toch niet blijkt te zijn als iedereen eruit wordt geschopt. Er wordt een ode aan de worst gebracht op de vleesplaneet.Tussen de planeten door wordt het ‘fatsen you seatbelt’-lampje uitgeschakeld en kan het publiek vrij rondlopen in de cabine. De bar is open om een drankje halen. Op een moment zien we Harozor in beeld. Hij spreekt in een binnensmonds grommend Duits accent. Harozor achtervolgt kapitein Jack Connor. Als Harozor de macht in de ruimte overneemt is het lot van de Space Warrior onomkeerbaar….

Absurdistisch maar soms chaotisch

Club Silenzio in Space is een knap stuk muziektheater. Door middel van absurdistische gedaantes in de ruimte houden ze het publiek een spiegel voor. Ze laten hen realiseren wat voor een rare gewoonten de mens heeft. De voorstelling is een genot om naar te kijken. Het duurt ruim drie uur. De enorme energie op het podium, de muzikale nummers afgewisseld met verrassende scènes zorgen ervoor dat het publiek zich geen moment verveelt. De muzikanten doen hier en daar mee in het spel van de acteurs en zijn goed geïntegreerd in het geheel. In ‘Club Silenzio in Space’ worden absurdistische en realistische speelstijlen op een originele wijze afgewisseld. De voorstelling is laagdrempelig en onvervalst humoristisch. Hij bestaat uit veel scènes en het is een lange zit. De voorstelling doet enigszins chaotisch aan en is daardoor soms lastig te volgen. De daadwerkelijke rol van Harazor kan meer in het stuk worden verweven. Het wordt in de laatste scène pas duidelijk dat hij een substantieel onderdeel uitmaakt van de slotscène van de Space Warrior. Hiermee zou de algehele verhaallijn en climax-werking van de voorstelling beter worden.

Club Silenzio is Space is een voorstelling om niet te vergeten en een absolute topper op het Fringe festival!

Tekst: Gaby Langendijk

Gezien: 12 september, Theater Bellevue, Amsterdam

Kijk hier voor meer informatie over Club Silenzio.

Lees ook:Wold Fringe Alliance gelanceerd
Lees ook:Amsterdam Fringe lanceert Academy
Lees ook:‘Kelder’ wint Amsterdam Fringe Award
Lees ook:Het Geluid Maastricht winnaar Fringe
Lees ook:Pand7090 wint Diorapthe Award op Fringe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>