Fringe: Over een actrice die niet kan stoppen met spelen

Als een grote celebrity die niet herkend wil worden, stapt de actrice haar kleedkamer in. Haar domein. Gelukkig zien we geen type vrouw die actrice met roem wil zijn, maar een vrouw die bang is om geen actrice meer te zijn. In de Fringe-voorstelling ’30 minuten voor aanvang’ geeft theatermaakster Jente Jong zich bloot. ‘Ik ben actrice’,  haar eerste zin die ze nog vele malen, zoekend naar overtuiging, noemt.

In ’30 minuten voor aanvang’ zien we een actrice in haar hoogtijjaren en later als ze oud is en trots terugkijkt op deze tijd en verwachtingsvol naar de toekomst. Een personage die dicht bij Jente zelf staat. Als theatermaakster is ze op zoek naar het antwoord op de vraag wie ze is naast het actrice zijn? Wat voor rol neemt het acteursschap in? Maar ook komt in vrolijke, toch pijnlijke anekdotes ons drukke leven langs. ‘Zeg nu zelf: wie is er nu op dinsdag vrij? Ze denken straks dat ik een uitkeringstrekkende kunstenaar ben.’ Antwoord: ‘Druk. Ik ben heel druk.’ Zonder verwijten geeft Jente open en eerlijk stof tot nadenken.

Wie is het publiek?

De relatie tot het publiek is interessant, soms onduidelijk. De actrice, waar soms Jente zelf doorschemert, is nog geen meter van haar toeschouwer verwijderd. Ze vraagt hun haar rits te sluiten en vraagt of iemand weet wie zij is. Andere momenten ontkent Jente haar publiek en kiest voor een andere vorm. Een duidelijke rol voor mij als kijker in deze intieme kleedkamer zou de voorstelling net iets extra’s geven.

Een prachtig spiegelbeeld

Mooi zijn veel andere dingen. Zoals het gebruik van de vele spiegels waarin de actrice ons aankijkt en waarin wij haar kunnen blijven volgen. Ook geven de spiegels het publiek de mogelijkheid om elkaar te bekijken, wat het samenzijn en intimiteit ten goede komt. Mooi zijn de dode bloemen die de gevierde actrice liefdevol water geeft en schikt. Ook de fysieke vertaling van jong naar oud is duidelijk en nog mooier als die wordt aangezet, misschien een beetje overact.

’30 minuten voor aanvang’ is een voorstelling over het acteursschap en de donkere kant daarvan. Over het niet kunnen stoppen met spelen. Over het altijd denken in scènes en over het bijna niets anders kunnen zeggen dan theaterteksten. Een mooie, zachte voorstelling over een actrice, misschien Jente zelf, die haar plekje zoekt in een roerig theaterlandschap en harde prestatiemaatschappij.

Tekst: Inge Schouten

Gezien: 13 september, kleedkamer Krakeling, Amsterdam

Voor meer informatie over Jente Jong kijk je hier.

Lees ook:Wie is actrice Jente Jong zonder haar werk?
Lees ook:Orkaters Onward in Amsterdam afgelast
Lees ook:Nieuwe Open B.A.C. in Amsterdam
Lees ook:Na De Eenzamers het land door
Lees ook:Halina Reijn krijgt Courbois-parel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>