Fringe: Eenzaamheid op het drukke Leidseplein

Short History Hank. Ik vertaal ’Een korte voorstelling over Henk’. Het publiek staat op een rijtje naast elkaar midden op het Leidseplein. Verwachtingsvol kijkt iedereen naar de mensen die langs lopen, naar de Burger King aan de overkant en de vele fietsers die voorbij razen. Het publiek draagt allemaal een koptelefoon, er klinkt rustige jazz muziek. Door de koptelefoon wordt het verhaal over Henk (Jasper Tonnon) verteld door Sophie (Suzanna Jansen), een vrouw rond de 40. 

Ze haalt herinneringen op hoe Henk met een letterlijke ‘BAM’ in haar leven kwam. Hun eerste ontmoeting, hier, midden op het Leidseplein. Ze botste tegen hem op en zij viel op de grond net als al haar boodschappen die ze in haar handen had. Als een rode draad wordt het verhaal over hun liefde ontrafelt. Hoe deze opbloeide en veranderde in een grote brei van rood draad, waarbij er uiteindelijk nog maar een ding op zat… de draden met een schaar rigoureus los te knippen. Nu is Henk een eenzame, schuwe man die moeite heeft de paden van het leven te bewandelen. Opeens staat hij daar midden in beeld op het Leidseplein. Het publiek ziet Henk. Hij leeft het leven van een zwerver. ‘Ooit was hij iemand’.

 Subtiliteit

Een korte voorstelling over Henk is een verhaal over eenzaamheid en liefde. Over iets dat ooit was. Over een geschiedenis tussen mensen. Deze wordt op een originele wijze verteld. Allereerst door de keuze om koptelefoons te gebruiken. Hierdoor is het verhaal goed te volgen, zelfs op een van de drukste plekken in Amsterdam. Als publiek ben je de tijdens de voorstelling op zoek naar de acteurs. Kleine hints in de tekst geven je steeds meer informatie. Opeens zie je Henk en Sophie tussen de menigte opduiken. De jonge theatermaakster Inge Wannet heeft het verhaal zo weten over te brengen dat je helemaal meeleeft met de personages. Als het is afgelopen blijft het publiek treurig op een rijtje achter, starend in de richting van het Leidseplein. Het is een korte voorstelling, van nauwelijks 20 minuten, waarvan je hoopt dat hij langer duurde. De acteurs spreken niet en beelden eigenlijk alleen het verhaal uit. De timing van hun spel was nagenoeg gelijk met wat je hoort door de koptelefoon. Hun liefdesverhaal is zeer subtiel en rustig vertelt, de acteerstijl was daarentegen een stuk grover. Ze steken enigszins tegen elkaar af.

Een korte voorstelling over Henk is een bijzonder stuk op een bijzondere locatie. Een aanrader voor iedereen die van origineel theater houdt.

Tekst: Gaby Langendijk

Gezien: 6 september, Amsterdam

Foto: Polle Willemsen

Voor meer informatie en kaartverkoop kijk je hier.

 

Lees ook:Claudine & Claudette maken het gewone leven bijzonder
Lees ook:Parade: Vermakelijke plantenbeleving in de kas
Lees ook:Drie solo’s in één kaartje bij De Eenzamers
Lees ook:Korting op Romeo en Julia
Lees ook:Zonnige Tirza vindt pas laat de duistere Grunberg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>