Berlijnse Volksbühne op Brandhaarden

In het voorjaar van 2014 komt de Berlijnse Volksbühne am Rosa-Luxemburg-Platz naar Amsterdam. In navolging van de Münchner Kammerspiele, het gezelschap van Johan Simons dat in 2012 met zeven voorstellingen naar Amsterdam kwam, is het Duitse theater in 2014 de tweede gast in de serie Brandhaarden. 

Van 25 februari tot en met 5 maart 2014 programmeert de Stadsschouwburg Amsterdam verschillende voorstellingen van het avant-gardistische theater van de Volksbühne. Ook staan er korte performances, debatten en feestjes op de planning. Het Duitse theater staat bekend als rebels, geëngageerd en anarchistisch. Regisseurs als Christoph Schlingensief en Christoph Marthaler hebben zich in het verleden aan het theater verbonden en René Pollesch en Herbert Fritsch zijn er de laatste jaren vaste gastregisseur.

Op het Duitse festival Theatertreffen waren in 2012 drie van de tien geselecteerde producties afkomstig van de Volksbühne. Dit jaar is de productie Murmel murmel van regisseur Herbert Fritsch geselecteerd. De Volksbühne werd in 1913-1914 gebouwd in de Oost-Duitse wijk Mitte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het theater volledig verwoest, om tussen 1950-1954 weer te worden opgebouwd in een vereenvoudigd ontwerp van architect Hans Richter. Typerend voor het Berlijnse stadstheater is Castorfs uitspraak ‘het grootste gevaar is dat we in de mode komen.’

Om het jaar legt de Amsterdamse Stadsschouwburg de focus op een Brandstichter, een opvallende internationale theatermaker. Van 2 maart tot en met 6 april was Alvis Hermanis met vijf toneelvoorstellingen te gast.

Bron: Theaterkrant

Foto: Volksbühne

Lees ook:Susanne Kennedy wint Duitse theaterprijs
Lees ook:Johan Simons geselecteerd voor theatertreffen
Lees ook:Rust en onrust op Holland Festival
Lees ook:Münchner Kammerspiele neemt SSBA over
Lees ook:Ze zijn er klaar mee!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>