Hakenkruizen op een festivalterrein

Plotseling is het terrein van de Parade niet meer hetzelfde. Goed Fout staat in het Werktheater en dat zal iedereen weten. Plotseling hangen overal hakenkruisen op het terrein en staat er een SS-er bij de deur. Ludy Graffelman bezocht de allereerste uitvoering van deze “klucht zo fout als een deur” tijdens de Parade in Utrecht.

Dat Goed Fout zich afspeelt tijdens de 2e wereldoorlog zal geen verassing zijn. Feestwinkeleigenaars Joop en Janine krijgen een joodse acteur als onderduiker krijgen. Ze verstoppen hem in hun holokast, maar hebben een probleem met de nieuwe bovenbuurvrouw. Zij is een belangrijke dame binnen de NSB. Dat gegeven levert sommige flauwe, een aantal foute en vooral heel veel grappige situaties op. Deze spelen zich allen af in de sfeervolle huiskamer van Joop en Janine. Verrassend is het begin van de voorstelling, wanneer vier nazi’s het publiek doodleuk in het Duits vertellen dat ontsnappen dodelijk is. ‘U zult worden neergeschoten.’
 
Goed Fout kent een uitstekende cast met acteurs George van Houts, Tom de Ket (tevens schrijver van het stuk) Joke Tjalsma en Tina de Bruin. De vier vormen samen een ijzersterk team, waardoor de kracht van de dialogen af spat. Door ieders unieke speelstijl verdiept elk personage zich op zijn eigen manier. Ook de humor is zeer divers en op een paar lange scenes in het begin van de voorstelling na boeit Goed Fout continu. Het einde komt helaas veel te plotseling en is een beetje onduidelijk.
 
Goed Fout is een klucht in volle glorie met veel meer pluspunten dan minpunten. Sommige mensen zullen niet gecharmeerd zijn door de overdosis aan hakenkruisen op het festivalterrein, maar anderen zullen juist geprovoceerd worden de voorstelling te gaan bekijken. Het is in ieder geval een aanrader!
 
Goed Fout is nog te zien tijdens de Parade Amsterdam. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Tekst: Ludy Graffelman

Lees ook:Kluchtkoning John Lanting geeft masterclass
Lees ook:Op de foto met Bonny & Clyde
Lees ook:Let’s get Dranck!
Lees ook:Drukste editie van de Parade in Utrecht ooit
Lees ook:Sam Mendes bewerkt toneelstukken Shakespeare

1 Reacties // Reageer

One thought on “Hakenkruizen op een festivalterrein

 1. Fess

  Ik ben zaterdagavond p de parade geweest en heb deze show gezien.

  Mijn god wat was ik jaloers op de 15 mensen die dicht bij de deur zaten zodat ze gewoon weg konden gaan. Normaal ben ik heel erg Fan van van Houts en de Ket, maar dit was echt tergend slecht.

  Elke grap miste doel! En om het dan maar onder de noemer “klucht” te zetten was wel heel makkelijk…

  Als het kon zou ik mijn geld terugvragen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>