De clichés barsten LOS

De zomervoorstelling van Toneelgroep Oostpool, Los, is dit jaar te zien tijdens de Parade in drie steden. Los zoomt in op de feestvierende mens en alle bijbehorende clichés. Wanneer is het gezellig en waarom wil iedereen het alsmaar gezellig hebben? Regisseur Marcus Azzini onderzocht, met zijn acteurs, dit herkenbare thema en maakte een razende voorstelling voor iedereen. Ludy Graffelman was erbij tijdens de Parade Den Haag.

Het onderwerp van de Los slaat al metee erg aan. Waarom wil het soms gewoon niet leuk worden op feestjes? Alle mogelijke clichés worden op tafel geslingerd. In alle dialogen wordt, ‘wederom hoe cliché, beweerd dat het gezellig is, terwijl dat niet zo is. Alle personages kennen we al. Zelfs het hele recept is wel eens eerder gebruikt. Toch is Los een originele voorstelling, juist omdat al deze dingen omarmd worden, in plaats van ontweken. Oostpool heeft overal het stof afgeveegd, alles verbeterd en hergebruikt en dat levert een krachtige voorstelling op die het publiek 40 minuten lang boeit.

De acht acteurs hanteren de teksten die in een soort montage-stijl geschreven zijn. Zinnen en andere teksten worden herhaald, herhaald en nog eens herhaald en doordat de acteurs de teksten zo divers mogelijk brengen, krijgt het stuk een interessante draai. Het komische effect blijft ook niet uit en Los is geen moment saai.

Los opent met live muziek, gespring en gedans. Tijdens deze chaos worden alle acteurs aangekondigd. Hierdoor wordt het publiek al enthousiast voordat de voorstelling zelfs maar is begonnen. Al deze elementen komen later, op precies de juiste momenten, terug om de energie weer op te krikken.

Los is een vrolijke, onoriginele en toch originele voorstelling, die je in razendsnel tempo door 40 minuten heen jaagt. Een aanrader!

Los is nog te zien tijdens de Parade Utrecht en Amsterdam. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Tekst: Ludy Graffelman

Lees ook:Toneel.blog op de Parade
Lees ook:Man met hoed op de Parade
Lees ook:Natalee Holloway op de Parade
Lees ook:Pool (no water)
Lees ook:Let’s get Dranck!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>