Niet is echt moeilijk op de Parade

Niets is Echt Moeilijk is een absurde fysieke voorstelling gespeeld door 3 acteurs van het gezelschap met de illustere naam WAK. De zaal bestaat uit een grote houten kist, met als enige openingen de publieks- en de nooduitgang. Maar schijn bedriegt, want het bijzonder grappige Niets is Echt Moeilijk biedt veel meer dan deze lege ruimte.Als de eerste acteur opkomt, worden de eerste punten al gescoord. Een deel van de vloer komt omhoog en er verschijnt een figuur met een bouwlamp. Hij heeft geen idee waar hij is en WAK laat zien hoe weinig ze nodig hebben om het publiek in te pakken. Je kunt om de kleinste dingen heel hard lachen.
 
De tweede acteur komt even verrassend binnen. Aan de achterkant van de speelvloer gaat een plank naar beneden en er valt een man met een flesje bier het toneel op. Achter hem een silhouet van nog een man met een flesje bier. Ook hij lijkt erg in de war. De woordloze interactie en het komische, fysieke vermogen van de acteurs laat weinig te wensen over.
 
Ook de derde en laatste acteur krijgt zijn eigen opkomst. Een paar harde knallen, vallende planken en een touw dat door het ontstane gat naar beneden komt. En op de grond valt! Bij de tweede poging gaat het wel goed en verschijnt nummer drie. Al deze absurde ingangen staan centraal in de voorstelling. Heel vaak verdwijnen of verschijnen de acteurs via deze routes en worden er attributen naar binnen gevoerd. Wat begon als een kale ruimte eindigt 35 minuten later in een volle slaapkamer.

De voorstelling lijkt met de minuut willekeuriger te worden. Mensen in de war klimmen vervolgens door de ruimte, springen, rennen en gaan maar door. Telkens als je denkt de rode lijn gevonden te hebben, wordt alles compleet anders. Iedereen probeert zijn eigen verhaal bij de voorstelling te verzinnen, maar door de overdosis absurdisme blijft dat giswerk. De enige twee terugkerende thema’s zijn miscommunicatie tussen de acteurs en de duidelijke aanwezigheid van Murphy’s law: zo’n beetje alles wat mis kan gaan, gaat mis. En dat terwijl Niets Echt Moeilijk Is.
 
Gelukkig is het eindresultaat van de voorstelling zo’n spervuur aan fysieke grappen van vaak acrobatisch niveau dat iedereen die van gekkigheid in het theater houdt het bijzonder naar zijn zin heeft.
 
Niets is echt moeilijk is nog te zien tijdens de Parade Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Voor meer informatie, zie www.deparade.nl

Lees ook:In de huid van prinses Diana
Lees ook:Bloot geeft kijkje achter de schermen bij TA
Lees ook:De Warme Winkel biedt zijn excuses aan
Lees ook:Aangespoeld met bierdopjes
Lees ook:Palestra Rex, science fiction of realiteit?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Niet is echt moeilijk op de Parade

  1. rhp

    Het is, kortom, een echte Parade voorstelling. Parade is écht laagdrempelig. Kennis van theater is eigenlijk ballast. Op de Parade schijnt de zon altijd, zoals ook in de achtertuin van Duistervliet tot Korengast (Adriaan en Olivier). De voorstellingen zijn entertainment, op datzelfde niveau. Meestal is dat om te lachen, als het niet zo is heeft het een Welschmertz vibe of een ding met de onderkant vd maatschappij. Voor de vervilte man levend van de lekbak, om Sylvia W. losjes te citeren is het ideaal. Kijk even op een van de plaatjessites van moi http://nl.fotoalbum.eu/T_I_Z Getroubleerde heren van welke aard dan ook kunnen zich laven aan eyecandy als dat. En: volstrekt onbereikbaar, zodat je niet in de verleiding komt je dag te gaan verpesten met dat wat men in disco’s pleegt te doen, indruk maken op chagrijnen. Verder is het een heel visueel festival: er zijn dingen te zien. Dat past ook weer goed bij de vermoeide gescheiden zakenman (Joep), hoogvisueel, nlp toen u nog in het verkooopvak geloofde herinnert u het nog, de getroubleerde type I (Tom), type II (Pieter) kinderen en zweefmolen zijn er ook; de vraag of Maarten hier ook is, hangt van de subsidienten af, dat lijkt me wel duidelijk. Voor de echte armoedzaaier, mochten die nog bestaan is de Jamin inderdaad 60 ct ‘t snoepje.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>