Festivalliefhebber opgelet

Met de Pinksteren in aantocht, worden de tentjes en makkelijke schoenen voor Pinkpop weer van zolder gehaald. Maar niet alleen muziekliefhebbers komen in de zomermaanden aan hun trekken. Ook de theaterfestivals tieren welig en de theaterfreaks kunnen hun hart deze zomer ruimschoots ophalen. Toneel.blog.nl zette de leukste theaterfestivals voor je op een rijtje.

 

JUNI

De hele maand juni zijn bij Het Holland Festival, het meest prestigieuze podiumkunstenfestival in Nederland, toonaangevende producties te bewonderen. Jaarlijks presenteert het festival uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau. Het festival kent een roemruchte geschiedenis waarbij iedere artistieke directeur een eigen wending gaf aan het festival. Al meer dan zestig jaar is het festival telkens weer spraakmakend.
www.hollandfestival.nl

Festival De Mooi weer spelen zet op 5, 6 en 7 juni heel het centrum van Delft op zijn kop. Van bescheiden openlucht straattheaterfeest groeide het festival in 22 jaar uit tot het grootste culturele publieksevenement van Delft. In 2009 zijn de festiviteiten gebundeld in de binnenstad. Het unieke historische decor, in combinatie met techniek en mechaniek, vormen de leidraad. En één ding hebben alle acts gemeen: interactie is het toverwoord.
www.mooiweerspelen.nl

In een lijst met theaterfestivals in de zomer van 2009 mag Oerol natuurlijk niet ontbreken. Bij Oerol, van 12 tot en met 21 juni, is het eiland Terschelling het podium en de inspiratiebron voor theatermakers, muzikanten en beeldend kunstenaars uit binnen- en buitenland. Op ruim 60 plekken wordt op professionele wijze een tijdelijke theaterlocatie gerealiseerd.
www.oerol.nl

Noem een zomers theaterfestival en de randstedelingen van Nederland noemen collectief De Parade. Van 11 juni tot en met 16 augustus doet dit reizende festival de steden Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam aan. In de vier steden worden parken omgetoverd in een tijdelijke culturele straat met theatertenten, fonteintenten en zelfs een nostalgische zweefmolen. Ook culinaire piraten reizen mee met smakelijke eettentjes en gezellige terrassen. Dit jaar is de Parade een samenwerking gestart met Earth Water en de toiletbijdrages op de Parade komen ten goede aan een waterproject in Afrika.
www.deparade.nl

van 19 tot en met 27 juni staat de Amsterdamse binnenstad in het teken van het Internationaal Theaterschool Festival (ITs). Er zijn meer dan zestig afstudeervoorstellingen van binnen- en buitenlandse theater- en dansstudenten te bewonderen.Voor jonge theatermakers is het ITs Festival de springplank naar hun carrière.
www.itsfestival.nl

AUGUSTUS

Als vanouds kun je in augustus terecht in ‘s-Hertogenbosch. Met Theaterfestival Boulevard, dat dit jaar 25 jaar bestaat, dompel je je tussen 7 en 16 augustus onder in culturele avonturen, verleiding en verdieping. Theater, dans en muziek op verrassende locaties, in tentjes en op podia verspreid door de stad. Nationale en international gezelschappen maken hun opwachting en Boulevard kent dit jaar drie premières. Ashes van Les Ballets C. de la B., Apenverdriet van Cie. Cecilia en HETPALEIS en het Antwerpse Laika komt met de voorstelling Me Gusta. In deze productie staan ruiken, proeven en tasten even centraal als spel en muziek.
www.festivalboulevard.nl

In het hoge noorden is tussen 20 en 30 augustus een theatrale vibe te vinden bij het Performing Arts Festival Noorderzon in Groningen. Noorderzon is een jaarlijks festivalfeest op vele bijzondere locaties in de binnenstad. Op het programma staat internationaal theater, dans, multimedia, film, video en circus. Vaak multidisciplinair en zonder (veel) tekst. Het andere deel is werk met sterke wortels in het Noorden. Het hart van Noorderzon wordt gevormd door het prachtige 19de eeuwse stadpark het Noorderplantsoen.
www.noorderzon.nl

Tussen woensdag 26 en zondag 30 augustus kunnen zuidelijke theaterliefhebbers terecht bij het Limburg Festival. Het vijfdaagse internationale (straat)theaterevenement programmeert, in zo’n vijftig steden en dorpen in Nederlands Limburg en in enkele plaatsen in het Duitse en Belgische grensgebied, ongeveer 100 (locatie)voorstellingen. Bijna alle optredens binnen het Limburg Festival zijn gratis toegankelijk.
www.limburgfestival.nl

Van 25 aug t/m 5 sept barst Zeeland uit zijn voegen tijdens het Nazomerfestival. Locatievoorstellingen, speciaal gemaakt voor bijzondere locaties in het landschap zorgen voor spektakel, drama, vreugde en ontroering. Een unieke belevenis voor iedereen. Het bruisende festivalhart is het centrale ontmoetingspunt. 
www.nazomerfestival.nl  

NOVEMBER

De zomer mag dan wel voorbij zijn in november, in Groningen kan het publiek terecht voor het jaarlijkse theaterfestival Jonge Harten. Jonge Harten is hét theaterfestival in Groningen met gedurfde voorstellingen en spannende performances van vaak jonge makers (ca. 14 t/m 30 jaar) en voor een jong publiek (ca. 12 t/m 25 jaar). Voorafgaand aan de voorstellingen worden regelmatig workshops georganiseerd, en na afloop zijn er gesprekken aan onze mobiele borreltafel met de makers en publiek.
www.jongeharten.nl

Foto: Jaap Reedijk, De Parade

Lees ook:Festival Noorderzon trekt 125.000 bezoekers
Lees ook:Nog nooit werden de zomerfestivals zo goed bezocht
Lees ook:30 premières voor Oerol
Lees ook:Meer bezoekers op Oerol
Lees ook:Thema Oerol 2011 is ‘geluid’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>