De Balie en John Leerdam komen met zesdelige theatersoap

De Balie en theatermaker John Leerdam slaan de handen ineen. Komend seizoen maakt John Leerdam speciaal voor het podium van De Balie een aantal geëngageerde theatervoorstellingen met een politieke lading. De samenwerking start op 29 november met de eerste aflevering – tevens première – van de zesdelige theatersoap Snorder.

Met een wisselende cast, waaronder Humberto Tan en onder voorbehoud Marco Borsato en Howard Komproe, en een team van tekstschrijvers bestaande uit Jenny Mijnhijmer, Paulette Smit, Manoushka Zeegelaar Breeveld en Robert Vuijsje (Alleen maar nette mensen), becommentarieert Snorder op humorvolle wijze de cultureel diverse, door migratie veranderende samenleving.

De Balie bracht eerder theatervoorstellingen. Yoeri Albrecht, directeur van De Balie, over de samenwerking met John Leerdam: “John Leerdam heeft een grote naam als theatermaker. Hij is vrijwel de enige Nederlandse vertegenwoordiger van een genre dat je urban theatre zou kunnen noemen, waarbij hij aansluit bij makers als bijvoorbeeld Spike Lee uit New York. Dat John zich aan De Balie verbindt, is groot nieuws, niet alleen omdat zijn werk een divers publiek aanspreekt, maar ook voor de ontwikkeling van het publiekstheater in Nederland. De verbinding die Leerdam telkens weer weet te maken tussen kunst en actualiteit sluit naadloos aan bij alles waar De Balie voor staat.”

Gat

Met het verdwijnen van het MC Theater valt er een gat op het gebied van intercultureel theater in Amsterdam. Met deze samenwerking willen De Balie en John Leerdam hier een nieuwe impuls aan geven, door urgente issues over diversiteit aan te kaarten en de dialoog aan te gaan. “Met mijn voorstellingen in De Balie richt ik me op de pijnpunten van de Nederlandse geschiedenis, het leven tussen verschillende culturen, verholen racisme, onrecht en identiteit”, aldus John Leerdam. Naast Snorder wordt komend seizoen de monoloog Saida van en met Paulette Smit en David Mamet’s toneelstuk Race in de regie van John Leerdam in De Balie opgevoerd.

Foto: Brett Russel

Lees ook:Wouter Bos in theatervoorstelling over Claus
Lees ook:Estafette ‘Virginia Woolf’ op Uitmarkt
Lees ook:Extra voorstelling AMANDLA!
Lees ook:Nieuwe zakelijk leider Theater Bellevue
Lees ook:Jakop Ahlbom wint Haagse publieksprijs met ‘Innenschau’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>