Rick Paul van Mulligen over Barbaren – deel 2

Gister het eerste deel van het gesprek met Rick Paul van Mulligen. Vandaag het slot!
Zou het echt iets van nu zijn? Vroeger had je de Centrum Democraten, ook een soort PVV.

Annie M.G. Schmidt heeft een liedje ‘Zeur Niet’ geschreven in de jaren zeventig. Zeuren en klagen hoort ook een beetje bij onze Nederlandse cultuur. Ander voorbeeld,  het nummer 15 miljoen mensen uit 1996. Nederland stond toen op nummer één van gelukkigste landen in de wereld, je kon zes hypotheken nemen, alles was goed en iedereen veilig. Volgens mij klaagden we toen ook massaal! Het was zelfs toen nog niet goed genoeg.

Waar word jij nou pislink van?

Dat er zoveel haat is. Waarom gaan mensen in Amsterdam als hun fiets verkeerd staat gelijk over de rooie? Meteen moeten toeteren, gillen of ruzie maken over of je wel of niet belde. Jongens, kom op, zo belangrijk is het allemaal niet. Mensen zijn al gestrest voor ze op hun werk zijn. Of ik er pislink van wordt, weet ik niet.

Wanneer was je dan voor het laatst pislink?

Dat ben ik niet vaak hoor, pislink. Volgens mij was het laatst ergens op straat. Maar dat zijn altijd dezelfde situaties dus dat weet ik niet meer. Maar als iemand iets onterechts tegen me gilt, dan wordt ik ook niet pislink maar zit ik er wel een uur mee. Pislink is ook wel een groot woord. Van Rusland word ik wel pislink op dit moment. Die zijn echt gek geworden. Dat ze hun eigen Songfestival willen. Vind ik verder prima hoor, dat maakt me niet zoveel uit.

Dan heb je het over wat er met homo’s gebeurt?

Ja, überhaupt gaat t daar niet zo goed mensen volgens mij. Heel verschrikkelijk. Ik lees er eigenlijk zo min mogelijk over. Ik probeer dat een beetje te vermijden, ik kan er nergens mee naar toe. Het is een soort machteloze woede, wat kan ik tegen Rusland doen? Het is het grootste land ter wereld en ze hebben al het gas. Ze zijn gek. Poetin is gek. Het is verschrikkelijk daar. Ik drink geen Russische wodka meer, dat is mijn kleine protest.

Uit het zich nog op een andere manier?

Verder niet zoveel, behalve veel frustratie. Als ik dan lees dat 8% van de Russische bevolking vindt dat homo’s een normaal leven mogen leiden, is dat best weinig. Ik krijg een kindje binnenkort en daar vinden ze dat ik en mijn kind dood moeten bij wijze van spreken. Daar wil ik me ver van houden.

Maak je dat in Nederland ook weleens mee?

Er zijn zeker mensen die daar anders over denken. Ik word ook regelmatig op straat in Amsterdam uitgescholden, zeker. Als ik in hand in hand loop met mijn vriend, valt dat op. Ook bij mensen die het prima vinden. Je wordt wel enorm bekeken, wat dat betreft is het nog lang niet normaal. Ik doe het ook niet altijd. Als ik goed in mijn vel zit wel, maar als ik geen zin heb in aandacht, dan niet. Het is jammer dat hand in hand lopen voor mij een statement is, terwijl je het eigenlijk doet uit gezelligheid. Heel vermoeiend. Maar goed, beter hier dan in Rusland.

Foto: Sanne Peper

Kijk hier voor meer informatie over Barbaren.

Lees ook:Rick Paul van Mulligen over Barbaren – deel 1
Lees ook:Parade: The power of sex (by Blush)
Lees ook:Sophie is eindelijk Julia!
Lees ook:Waar is Tsjechov?
Lees ook:Van een windje en de dodenherdenking

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>