Een middag in Theater Bellevue: De Sunshine Show

Net bijgekomen van De Sunshine Show, wacht ik op Esther Scheldwacht. Opgefrist loopt ze mij tegemoet, bestelt nog even kaartjes aan de Bellevue-kassa en neemt me vervolgens mee naar haar kleedkamer. Netjes uitgestalde make-up, enkele toi-toitjes en een foto van haar zoon toen hij nog een baby was. ‘Hij heeft het laatste nummer van de voorstelling voor me gemaakt.’ Esther straalt. Nog geen 15 minuten geleden probeerde haar personage Sunshine wanhopig contact te zoeken met zijn zoon in de tragikomische Sunshine Show.

Een typische Aziaat

‘Voor mij is Sunshine een typische Aziaat. Hij is sterk en neemt het leven zoals het is.’ Esther speelde in 2008 het stuk Hollandse Spoor bij het Nationale Toneel waar zij de rol van Thaise travestiet Sunshine op zich nam. Ze vertelt hierover: ‘Toen had Sunshine een kleine rol, hij had een andere betekenis.’ Esther is daarna een stuk rondom hem gaan schrijven: een karaoke-tragedie.

Bij karaoke denk je vrolijk, grappig en lachen. Bij de eerste nummers lach ik mee met Sunshine die een grote glimlach op zijn gezicht tovert. Pijnlijk en aangrijpend aangezien hij zojuist vertelde dat zijn Nederlandse geliefde, nu zwanger van zijn zoon, het contact met hem voorgoed heeft verbroken. Esther speelt Sunshine alsof hij elk moment kan breken, maar ook met volharding. Hij schrijft elke dag een brief naar Nederland, hopend op antwoord dat nooit zal komen. “Sorry, mijn Nederland ies niet zo goed, but i try.” Ik twijfel: zullen de brieven wel aankomen, houd iemand ze achter? Ik hoop het.

‘Ik wilde geen verantwoording hoeven afleggen’

Voor deze eerste zelfgeschreven solo wilde Esther bewust geen regisseur. ‘Ik wilde geen verantwoording hoeven afleggen, niks hoeven uitleggen want daarmee zou ik van mijn intuitie afraken en het pad dat ik wilde volgen.’ Wel heeft ze veel hulp van vrienden en collega-vrienden gekregen. De lange lijst met namen variërend van Alize Zandwijk tot Mylou Frencken staan keurig op de aftiteling. ‘Dat ik dit op deze manier kan doen, maakt de voorstelling zo bijzonder en leuk om te doen! Ik heb veel mensen om me heen die me helpen.’ Het is geen gewone voorstelling met een regisseur, schrijver en uitgebreide pr. Esther maakte alles zelf vanuit de fascinatie voor armoede die zij trof in Azië. Ook haar roots liggen daar. ‘Dat ik dit nu maak, zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben.’

Dansen als een goedkope barbiepop

Opvallend is dat Esther tijdens het hele gesprek Sunshine een hij noemt. Hij die afscheid moet nemen van zijn land, taal, zoon, familie en liefde. Een man in vrouwenkleding die gebrekkig Nederlands spreekt: “She did it sniekie.” Een man die danst als een barbiepop en dan vol overgave zegt hoe goedkoop zij of hij is. Iemand die geld wil verdienen voor zijn zoon en daar alles voor doet. Door de vele tekst leer je gedurende de voorstelling Sunshine beter kennen. Nadat hij een afscheidsbrief voorleest, blijft een lach dan ook uit als hij toch vrolijk ‘Sorry seems to be the hardest word’ probeert te zingen. Door de sterke opbouw worden scènes over bijvoorbeeld geslachtsoperaties direct geloofwaardig en aangrijpend. 

De monoloog van Esther Scheldwacht verrast. Een voorstelling die aardig en speels begint, wordt steeds heftiger en doet me uiteindelijk versteld staan over de bijzondere man-vrouw verhouding. De karaokenummers zijn niet per se nodig om de voorstelling naar een hoger plan te tillen, maar de liedjes lijken Sunshine hoop te geven voor de toekomst. En dat is prachtig om te zien.

Vanaf september speelt De Sunshine Show op diverse locaties. Kijk hier voor de aankomende speeldata.

Tekst: Inge Schouten

Zie hier een video van De Sunshine Show

Lees ook:Branden voor de allerlaatste keer terug in Rotterdam
Lees ook:Nederlands Theater Festival maakt genomineerden bekend
Lees ook:Branden van Ro Theater komt terug
Lees ook:Boris van de Ham als de 200ste gastacteur
Lees ook:Nederlands Theater Festival dit jaar on tour

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>