Paradijs: oase, chaos, toekomst!

Groenten en bosresten vormen een man op een flyer als een treurwilg. Het is de aankondiging voor Paradijs van Dood Paard en De Warme Winkel. Het nodigt mij niet uit, ik word er droevig van.

Bij binnenkomst in het Theaterinstituut aan de Sarphatistraat, ga je de trap op. Dan zie je een blonde dame in afgeknipte overall met gieter in de hand. Ze kijkt olijk. De bovenverdieping is omgetoverd tot enorme moestuin. Bakken met tomaten- en komkommerplanten, een vijver met klaterend fonteinwater, zelfs het dak van het instituut heeft de witte balken met glas, typisch voor een kas.

In het begin is het stil. Dan horen we Child van Edward Sharpe. Drie mannen, een vrouw in tuintenue vertellen over hun plantjes en gaan er vertederd mee om. Overduidelijk hebben ze het fijn samen. Het is de vrouw (!) die als eerste het geluk verscheurt met een verwijt. Dan neemt de voorstelling een duizelingwekkende wending aan. De tuin wordt een metafoor voor overleven, een pleidooi voor autonomie. De acteurs wapenen zich. De overalls worden aangevuld met camouflagejasjes, gezichten beschilderd en besmeurd. Zijn we in Zuid-Amerika bij guerrilla’s of op survival in de Ardennen? Er wordt geschreeuwd om actie en ‘einde aan de passiviteit’ het is menens, maar ook leuk. Op het scherpst van de snede is er alleen nog ruimte voor verdediging en voedsel voor ‘eigen volk’, familie. Na deze storm, staat een man in de tuin, hij is de vos. Hij wil getemd. Acteur Jeroen De Man, die al geruime tijd met speeksel spreekt en als een jongen rondstept om de tuin, gaat de uitdaging aan. Overduidelijk een verwijzing naar Le petit Prince het verhaal van de puurheid van de liefde van een kind en de dwalingen van volwassenen. Uiteindelijk worden we meegenomen naar het begin van het paradijs. Acteur Kuno Bakker symboliseert de mens als plant. Hij eindigt onder begeleiding van Requiem for a dying planet. Actrice Manja Topper symboliseert via Mariaverering het einde van Jezus. Hoe? Dat moet je zelf gaan zien. Paradijs is fascinerend, soms grappig en een puzzel van intertekstualiteit en symboliek met dito muziek. Een voorstelling die je bij blijft. Dood Paard en De Warme Winkel, creëren uit de dood een toekomst, ook voor zichzelf!

Gezien: Première 4 april, Theaterinstituut, Amsterdam

Tekst: Janneke Holtslag

Meer informatie vind je hier.

Lees ook:Warme Winkel alliantiepartner TA
Lees ook:Dood Paard speelt samen met Warme Winkel
Lees ook:Warme Winkel speelt exclusief achter TA
Lees ook:Van Woensel verlaat Dood Paard
Lees ook:Zelf bepalen hoeveel je betaalt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>