Een middag in Theater Bellevue: De Muurspecht

In deze nieuwe rubriek staat iedere keer een Bellevue Lunchtheater voorstelling centraal. Een report waarin niet alleen de voorstelling besproken wordt, maar ook praten we met bezoekers, theatermakers of andere mensen achter de schermen. En om het plaatje compleet te maken; de ene keer een geschiedenislesje en de andere keer een vooruitblik op de voorstelling.

Theater Bellevue. Het gebouw aan de Leidsekade is er sinds 1840, toen er twee sociëteiten in gevestigd waren: Concordia (alleen toegankelijk voor heren) en Bellevue (ook voor vrouwen en kinderen). In 1883 kwam het gebouw in handen van de heer Stroucken, die het omdoopte tot Maison Stroucken. Een plek waar grote politici hun kiezers toespraken. In 1939 werd het gebouw een amusementpaleis met maar liefst 5 zalen. Als iemand toen riep ‘Bellevue alle zalen’ betekende dat het een groot feest zou worden.

Nu ruim anderhalve eeuw later is het nog steeds een feestje om een voorstelling in Bellevue te zien. Op een woensdagmiddag zien we de lunchvoorstelling De Muurspecht. Deze lunchvoorstellingen worden goed bezocht en hebben een vaste kern van bezoekers. Vandaag troffen we vooral groepjes vrouwen aan met een gemiddelde leeftijd van 60. Van 50-plussers die een cultuurdag hadden en oude bekenden van de spelers tot mensen die De Muurspecht wilden zien vanwege het aangrijpende onderwerp: dementie en de dood. Allen hebben een ding gemeen: vrij zijn op een doordeweekse dag.

In De Muurspecht zien we een demente Emma en een zorgzame Jakob. Samen beleven zij de laatste avond van Emma die wil stoppen met leven omdat het punt gekomen is dat zelfs een boek lezen onmogelijk is. “Daar zou ik stoppen”. Het stel sleept je mee in de angst om geen morgen meer te kennen en in de vreugde van hun herinneringen. De zoektocht naar het juiste kikkergen, het nooit missen van nieuwsbulletins en daartussen de eerste zoen. Als snel weet je dat Jakob en Emma voor elkaar gemaakt zijn en dat maakt het des te moeilijker om te zien dat dit stopt. De prachtige tekst van Willem de Vlam is zowel komisch als schrijnend. De vitale spelers geven met gestuntel, gezucht en geslenter hun personage een doorleefd gestalte.

Ondanks dat het onderwerp vooral ouderen aantrekt, ook de twintigers zijn geraakt. Stiekem tranen in onze ogen. Niet eens een enkele keer. Ook niet vanwege herkenbaarheid of het snappen, maar gewoon door het aanschouwen van twee lieve mensen die elkaar en het leven los proberen te laten.

De Muurspecht gaat op tournee! De volgende Bellevue Lunchtheater voorstelling Motregenvariaties is vanaf 19 maart te zien.

Tekst: Marieke Biersteker en Inge Schouten

Foto: Ben van Duin

Lees ook:Extra voorstelling De Muurspecht in Bellevue
Lees ook:Binnenkort nieuwe rubriek Bellevue lunchtheater
Lees ook:Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden)nu als Bellevue Lunchvoorstelling
Lees ook:Voorstelling Vijf seconden… in Bellevue Lunchtheater hervat
Lees ook:Toneel- en Filmschuur start met rondleidingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>