Marjolijn van Heemstra maakt eerste voorstelling voor Ro Theater

Marjolijn van Heemstra maakt en speelt de voorstelling Garry Davis. Dit is haar eerste productie bij het Ro Theater, in coproductie met Frascati Theater. Het stuk gaat over de 91-jarige eerste wereldburger Garry Davis zelf. Marjolijn van Heemstra maakt op basis van een ontmoeting met Garry Davis deze voorstelling. De eindregie is in handen van Jetse Batelaan.

De mensenrechtenactivist Garry Davis werkt al 60 jaar aan een droom die maar niet lijkt uit te komen. De voorstelling gaat dan ook over de (on)mogelijkheid precies naar je idealen te leven.

De 91-jarige acteur, vredesactivist en globalist Garry Davis besloot na zijn dienstjaren tijdens WO II dat hij nooit meer zou deelnemen aan een ‘voorstelling’ waarin hij niet gelooft. Hij verscheurde zijn Amerikaanse paspoort en riep zichzelf uit tot eerste officiële wereldburger. Tienduizenden volgden. “De enige manier om een nieuwe oorlog te voorkomen”, zegt Davis, “is een macht te creëren die groter is dan alle natiestaten bij elkaar. Een macht die vrede wil.” Dertig jaar reisde hij met zijn zelfgemaakte paspoort de wereld over en sprak zijn publiek toe. Afgeladen stadions en soms maar een handjevol mensen. Van Heemstra trok een weekend met hem op. Ze wilde weten hoe je dat doet: zestig jaar geloven in een droom die niet lijkt uit te komen. Op basis van deze ontmoeting maakt zij precies 65 jaar na de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens de voorstelling Garry Davis over volharding en optimisme. Over de (on)mogelijkheid precies naar je idealen te leven en over de kracht van theater.

Marjolijn van Heemstra (1981) is het nieuwe regietalent bij het Ro Theater. Van Heemstra studeerde godsdienstwetenschappen, is columnist, schrijfster en werkt als theatermaker. Bij Frascati Theater maakte ze Family ’81 en Mahabharata, de eerste twee delen van een drieluik over verbondenheid tussen mensen in een geglobaliseerde wereld. Garry Davis het derde en laatste deel van dit drieluik, waarin haar idealisme en haar maatschappelijke verbondenheid drijfveren zijn. Van Heemstra is bekend door haar columns voor Trouw en NRC.nl, haar recent verschenen boek De laatste Aedema en haar laatste voorstelling Bouta over Desi Bouterse. Tevens ontving zij de Jo Peters Poëzieprijs voor haar dichtwerk, waaronder de bundel Als Mozes had doorgevraagd.

Foto: Aisha Zeijpveld

Lees ook:Marjolijn van Heemstra genomineerd voor Zürcher Kantonalbank Förderpreis
Lees ook:Garry Davis: De wereld verbeteren bij de T-Mobile-winkel
Lees ook:Ro Theater speelt nieuw repertoire
Lees ook:Best of 2013 – Bart
Lees ook:Het doorbreken van het liefdeloze zwijgen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>