De weg naar de roem – deel I

De Amsterdamse Toneelschool is een van de populairste theaterscholen van Nederland. De faculteit Theater kent vele afstudeerrichtingen zoals toneel en kleinkunst (Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie) mime, regie, theaterdocent, scenografie, techniek en theater, productie podiumkumsten en de school heeft de master Theaterzanger/Singer-performer. ‘Talent is wat je met je aanleg doet, daar gaat het om’, volgens de artistiek leider van de Toneelschool, Ruut Weissman. Velen gaan tegenwoordig met die aanleg auditie doen. Of zij ook talent hebben is nog de vraag. Inge Schouten begaf zich tussen de acteurs in spe.

Er melden zich ieder jaar ruim duizend auditanten aan. Om dit aantal een beetje terug te dringen, bestaat er sinds enkele jaren de zogenaamde ‘demotivatiedag’. Als ambitieuze acteur in wording moet je naar Amsterdam komen, om een uur naar Ruut Weissman te luisteren. Hij vertelt heel eerlijk dat drie auditieronden ‘een lange weg is, die veel zenuwen, tijd en geld kost. Je moet echt heel graag willen.’ Ieder jaar zijn er enkele mensen die na dit uur hun inschrijving niet definitief maken. Van die vele fanatiekelingen die toch gaan auditeren, blijven er uiteindelijk maar twintig over.’

Dan is het zover. De dag van de auditie. Eerstejaarsstudenten begeleiden je naar een lokaal, waar je je nog even voor kunt bereiden. Het lokaal heeft een overweldigend uitzicht over Amsterdam, alleen daarvoor zou je al aangenomen willen worden. Auditanten zitten weggedoken in een hoekje van de ruimte en fluisteren hun tekst. Anderen ijsberen heen en weer en trekken gekke bekken. ‘Even mijn gezicht losmaken.’ Ja, aan alles moet gedacht worden. Ook zijn er mensen die uit nervositeit tegen iedereen vertellen waar hun monoloog overgaat. Iemand wordt weggeroepen. Rivaliteit onderling is niet aanwezig. ‘Probeer vooral te genieten als je speelt, dat willen ze zien.’ Succes.

De gangen op de 6de etage van de Theaterschool zijn groot, steriel maar toch kleurig. Er hangen veel theateraffiches aan de wanden, die je nog even extra inspireren voor jouw ten minutes of fame. Eerstejaars die de auditanten naar de auditieruimte brengen, houden bijna hun handje vast en geven nog de laatste tips om te knallen. Beau Schneider doet mee met ‘zijn auditant’ die een ademhalingsoefening doet: ‘Wel even lekker zo’n oefening. Daar word ik ook weer rustig van’. Gekalmeerde Beau geeft een knipoog, ‘succes!’  De auditie. De jury is vriendelijk; ze glimlachen en wensen je oprecht succes. Wat ze van je willen zien, is onduidelijk. ‘We sturen je maandag een brief, met daarin de uitslag.’ Een grote glimlach, maar wat is de onderstroom? Ach het zullen wel hele goede acteurs zijn.

Binnenkort doet Inge op Toneel.blog.nl verslag van een auditieronde in Arnhem.

Tekst: Inge Schouten

Lees ook:De weg naar de roem – Deel V
Lees ook:De weg naar de roem – Deel II
Lees ook:De weg naar de roem – deel III
Lees ook:Op weg naar de roem – deel IV
Lees ook:Druk première weekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>