MightySociety9 is theater op het hoogste niveau

De voorlaatste productie in de 10-delige reeks Mighty Society vertelt drie verhalen, met de gifaffaire Probo Koala uit 2006, die internationaal voor ophef zorgde, als bindende factor. In het eerste deel wordt het publiek voyeur in wat zich backstage voltrekt, vooraf aan opnamen voor een Nederlandse talentenjacht in een Afrikaans land. In deel 2 slaat de decadentie van een persconferentie van een Europese multinational óm in een tragedie van Grieks- klassieke proporties.
Een dansante finale, vormgegeven als een duel tussen een hiphopdanser en een acteur (als personage) besluit de voorstelling, die een groots uitgevoerde metafoor is voor het oude, niet uitgeroeide koloniaal denken en de op winst gerichte relatie die het Westen met de Derde Wereld onderhoudt. Dit concept bedenken in één ding, het van relevante, indringende, confronterende en dramaturgisch verantwoorde teksten voorzien, vergt al een veel breder talent.

Muziek
Wie, zoals Eric de Vroedt, het concept dan ook nog eens op het hoogste niveau weet te smeden en regisseren, van functionele projectie voorziet en zijn acteurs en dansers zó weet te stimuleren dat er geen seconde sprake is van traditioneel imitatief theater, mag een groot multitalent worden genoemd. Ronduit indrukwekkend is ook de rol die De Vroedt de muziek in de productie geeft; de aan de Theaterschool van Arnhem afgestudeerde theaterman durft het aan om de wisselende intensiteit van zijn mono- en dialogen perfect synchroon te laten lopen met de wisselende zeggingskracht van de gekozen muziek. Daar krijgt de voorstelling, die sowieso al als totaaltheater mag worden gekwalificeerd, ook een licht opera-element.

Snelheid
Om een jong theaterpubliek avondvullend te blijven boeien, moet theater in de geest van deze tijd worden geboden. De Vroedt en zijn gezelschap doen dat in deze productie, maar ze laten zich in Mighty Society 9 nergens verleiden tot oppervlakkigheid als kenmerkende eigenschap van deze tijd. Wel voert De Vroedt de snelheid van zijn cast hoog op, waarmee wat oudere geesten, ondanks de voortreffelijke tekstbehandeling en prima dictie, enige moeite kunnen hebben. Afhaken was er in Theater Kikker geenszins bij; de volle zaal bleef muisstil, terwijl tussen gerijpte bezoekers tal van jongeren zaten. Het applaus had een ovationele omvang. Terecht.

Toneelgroep Amsterdam 2 doet met deze indrukwekkende productie nog de volgende theaters aan: Kruithuis Groningen, Lux in Nijmegen, de Arnhemse Schouwburg. Theater aan het Spui in Den Haag, het Witte Theater in IJmuiden, de Rotterdamse Schouwburg, Plaza Futura in Eindhoven, Ainsi in Maastricht en Frascati/Brakke Grond in Amsterdam.

Meer informatie: www.mightysociety.nl

Tekst: Louis Bruijnzeels

 

Lees ook:Genomineerden Nederlands Theaterfestival
Lees ook:Ivo van Hove/TA genomineerd voor Amsterdamprijs 2013
Lees ook:Thema MightySociety9 bekend
Lees ook:Katja Herbers wint met “subtiele droomrol van wereldklasse”
Lees ook:Eric de Vroedt wordt artistiek leider Nationale Toneel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>