Een bonte avond met bodybuilders

Het is een rare combinatie, kickboxen en theater. Maar regisseur Jetse Batelaan van het Ro Theater weet deze twee werelden op ontroerende wijze samen te brengen. Samen met een hechte groep van ongeveer tien Rotterdamse kickboxers uit de Rotterdam-Zuid, presenteert hij een wel heel bijzondere voorstelling: een Bonte avond van Bodybuilders. Over saamhorigheid, winnen en leren verliezen. Over buitenkant en binnenkant, over pose en poëzie, over verschijningen en verdwijningen.

Regisseur Jetse Batelaan begint de avond met een korte introductie over het ontstaan van de voorstelling. Hij doet dat door een ping-conversatie tussen twee spelers voor te lezen. Met een klein beetje hulp van het publiek, want blackberries niet zijn niet zijn sterke kant. Dus daar staat de rossige, ietwat slungelige Batelaan een conversatie tussen twee van zijn spelers voor te lezen. Rond tweeën ‘s nachts: “Heb je die en die gezien?” “Bijna een knokpartij met zoveel man tegen en toen kwamen die uitsmijters er ook nog bij…” En dan: “Morgen weer spelen?” “Ja hoor, morgen weer toneelspelen”. Alsof er niks gebeurd is. Het zijn twee volledig andere werelden die elkaar ontmoeten. Met wederzijds respect. Dat blijkt wel uit hoe de spelers hun regisseur aan het einde van de voorstelling letterlijk op handen dragen. En dat Batelaan deze zegetocht -weliswaar ietwat ongemakkelijk- aanvaardt.

De bonte avond bestaat uit een drietal scènes en een dansje door kickboxers in hun kickboxkleding. Het is vervreemdend en tegelijkertijd zo herkenbaar wat deze mannen op het toneel laten zien. Met een serieusheid en doorzettingsvermogen die ze ook voor hun sport nodig hebben. De voorstelling kent slechts twee teleurstellingen: de spelers zijn geen bodybuilders maar kickboxers en duurt slechts een flink half uur. Dat is echter snel vergeven. Je wordt ook nieuwsgierig naar een volgend stadsproject van het RO theater… Wie staan er dan op het toneel? Havenarbeiders? Schippers? Metrobestuurders?

De voorstelling Bonte avond met Bodybuilders is nog tot en met 18 september in het RO theater in Rotterdam te zien.

Tekst: Ester van Aalst – Foto: Bas Czerwinski

Lees ook:Theatergroep Max. gaat internationaal
Lees ook:Theater Artemis nieuw artistiek leider
Lees ook:Het Geheven Vingertje
Lees ook:een mieterig sprookje met oogschaduw en gekleurd licht
Lees ook:Jonge spelers Ro Theater in apocalyptische tentoonstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>