Isa Hoes schittert in ‘When Harry met Sally’

‘Jammer dat we geen vrienden kunnen zijn. Jij bent de enige die ik ken in Amsterdam.’ Zo eindigt de eerste ontmoeting van Harry en Sally. Toch komen ze elkaar met enige regelmaat tegen. En dan blijkt dat er toch een vriendschap mogelijk is. Of misschien, misschien wel meer. Het toneelstuk When Harry met Sally is gebaseerd op de succesvolle film uit 1989 met Meg Ryan en Billy Christal in de hoofdrol. Nu is de eer aan Daniel Boissevain en Isa Hoes.

Ook op het toneel is When Harry met Sally is een heerlijke romantische komedie. Het publiek geniet en lacht volop. Af en toe een blik naar links of rechts met zoiets van ‘dat doe jij ook’. Het is bijzonder om te constateren dat het, ondertussen twintig jaar oude, verhaal zo tijdloos blijft. Regisseuse Mette Bouhuijs heeft, vooral door het gebruik van mobieltjes, de voorstelling wel naar het heden gehaald, maar de kern is gewoon hetzelfde.

Natuurlijk is iedereen nieuwsgierig naar die beroemde scene waarin Sally in een restaurant hardop een orgasme simuleert. Zo bewijst ze Harry dat mannen het verschil niet kunnen zien tussen een echt en fake vrouwelijk orgasme. Sally, gespeeld door Isa Hoes, gaat mooi tekeer daar aan dat tafeltje. Alleen jammer dat de one-liner uit de film: ‘I’ll have what she’s having’ vervangen is door een ietwat knullig ‘Touche’ van Harry.

Daniel Boissevain is mooie man, eigenlijk te knap voor deze rol. Aan zo’n man kan toch geen vrouw weerstand bieden? Chapeau voor Isa dus, die deze kanjer zo effectief van haar lijf houdt. Laten Isa Hoes en Daniel Boissevain ons Meg Ryan en Billy Chrystal vergeten? Niet helemaal, maar dat is ook een hele lastige opgave met zo’n bekende film. Toch geven beide acteurs hun eigen kleur aan de personages. Dat zal met het groeien van de voorstelling nog beter worden. Alleen dat nep-amerikaanse accent waar Harry in het begin mee behept is, leidt af en voegt niks toe aan het verhaal. Naast Hoes en Boissevain spelen nog vier andere acteurs mee. Zij zijn het ensemble dat de omgeving vormt van Harry en Sally. Slechts af en toe hebben zij een eigen identiteit. Het mooie is dat keuze de focus op Harry en Sally versterkt.

Mooi is de scene met het boottochtje: de zes acteurs staan hutje mudje naast elkaar en verbeelden een kort tripje met een veerpont. Gezamenlijk wiebelend bereiken ze de overkant. Ondertussen vindt een nieuwe ontmoeting plaats tussen Harry en Sally. Nog steeds geen vrienden trouwens, maar toevallige bekenden. Het decor is even eenvoudig als ingenieus: stoelen, veel witte stoelen met her en der enkele tafeltjes. Met het verstrijken van de tijd wordt het toneel opener: de stoelen worden weggezet en opgestapeld aan de achterzijde en zijkant van het toneel. Hierdoor ontstaat ruimte. Ruimte voor het romantische einde van When Harry met Sally.

Wie genoot van de film zal ook met volle teugen genieten van deze toneelvoorstelling. En voor degenen die de film niet hebben gezien: zij kunnen de schade inhalen met deze vrolijke romantische komedie en ook zij zullen genieten van een feest der herkenning.

Meer informatie: http://www.when-harry-met-sally.nl/

Tekst: Ester van Aalst

Lees ook:Je eigen liefdesverhaal in ‘When Harry met Sally’
Lees ook:Bijzonder geloofwaardige Enigma Variaties
Lees ook:GTST Ruben doet het met Isa Hoes
Lees ook:Actrice Catherine Ten Bruggencate genomineerd
Lees ook:Isa Hoes verdrinkt in eigen trauma

1 Reacties // Reageer

One thought on “Isa Hoes schittert in ‘When Harry met Sally’

  1. Rachel van Aalst

    Samen met mijn grote zus naar de première en het daarbij horende feestje na de voorstelling en dat dan nalezen in een recensie….stoer!!

    Dankjewel zus, voor (alweer, want we hadden er al een paar) een onvergetelijke avond samen.

    Kuuuuzzzzzzusssss

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>