De jongste broer van Toneelgroep Amsterdam

Stef Aerts speelde op 13-jarige leeftijd al in de musical Pinokkio. ‘Maar musical interesseerde me niet, ik wilde met theater bezig zijn.’ Dat is hem aardig gelukt. Stef studeert dit jaar af aan de Herman Teirlinck Studio in Antwerpen en loopt stage bij Toneelgroep Amsterdam. Hij was te zien in Het Temmen van de Feeks en speelt momenteel in Rocco en zijn Broers. Na een van de laatste repetities spreekt Inge Schouten Stef om iets meer te weten te komen over deze jonge, ambitieuze acteur.

‘Musical is een veredelde hobby voor kinderen.’ Stef Aerts is 21 jaar oud en speelde vroeger in vele grote musicals. Ooit ging hij met een vriendin mee naar haar musicalles en rolde zo het vak in. ‘Musical was mijn eerste podiumervaring en ik heb er veel geleerd, maar ik wilde met theater bezig zijn!’

Momenteel ís hij met theater bezig. Stef speelt naast Hans Kesting en Halina Reijn in Rocco en zijn broers van Toneelgroep Amsterdam. Daarin gaat een weduwe met haar vier zoons naar Milaan om een nieuw leven te beginnen. Een van de broers, Simone (Hans Kesting) probeert een bokscarrière op te bouwen en wordt verliefd op de prostituée Nadja (Halina Reijn). Maar zij wijst hem af, waarna hij zichzelf verliest. De jongere broer Rocco (Fedja van Huêt) probeert Simones droom te vervullen en de familie te redden. Stef speelt de jongste telg Luca Parandi. ‘Hij kijkt erg op tegen zijn broers. Het is een kleine, maar aanwezige rol. Gedurende het stuk volgt Luca zijn broers en hij heeft de beste band met Simone. Maar of dit zo blijft, is de vraag. Mijn personage zorgt voor een extra bodem in de voorstelling.’

Eerder speelde Stef in Het Temmen van de Feeks. Ook hier deelde hij de vloer met Kesting en Reijn. ‘Ik kom uit Vlaanderen dus kende ik hen daarvoor niet. Dat ze zo bekend zijn hier, wist ik niet. Ik heb Halina en Hans in Opening Night en Het Temmen van de Feeks gezien. En ze gedragen zich erg normaal hahaha. Ook tijdens de repetities geniet Stef van hen. Het samenspel is erg fijn. ‘Ik leer veel van ze, ze zijn zo goed. Een kenmerk van goede acteurs is dat zij weinig hoeven uit te proberen, maar direct het goede er uitpikken.’ Stef straalt.

Hoe krijgt hij het toch voor elkaar om stage te lopen bij Toneelgroep Amsterdam? De link tussen beiden is regisseur Ivo van Hove. Hij werkt bij de toneelgroep en is ook verbonden aan Stefs opleiding. ‘Ik zag Opening Night en Het Temmen van de Feeks. Geweldig! Ik wilde Ivo bellen om te vragen of ik bij hem stage mocht lopen, maar durfde niet hahaha! Uiteindelijk heb ik het toch gedaan en met succes!’

Dit jaar studeert Stef met vier andere jongens af aan de Herman Teirlinck Studio. ‘Het is een oerdegelijke opleiding, maar zeker niet ouderwets. Het is de meest klassieke opleiding van Vlaanderen. Het is leuk om met die klassieke basis bezig te zijn. In het eerste jaar werk je met slechts drie teksten. In ieder semester werk je aan een tekst, die je dan helemaal uitpluist. Het zijn oude teksten als Lancelot van Denemarken, Lucifer geschreven door Joost van Vondel, en Phaedra van Hugo Claus. Je diept de teksten uit. Het is geen ambacht, het gaat veel verder.’ De jonge acteur krijgt de kans om met verschillende, interessante mensen samen te werken. Voorbeelden zijn artistiek leider Frank Vercruyssen en Dora van der Groen.

Wat hoopt Stef Aerts na zijn toneelopleiding te doen? Heeft hij dromen, verlangens? ‘Ik hoop dat er geen verschil is tussen wat ik denk en hoop te doen later. Ik hoop nog een paar producties bij Toneelgroep Amsterdam te spelen. Ook ben ik met mijn eigen gezelschap FC Bergman bezig. Dit seizoen speel ik De Thuiskomst, samen met vrienden, die ik op de Herman Teirlinck Studio heb ontmoet. Ik hoop dat ik met hen nog veel ga spelen en maken. En ooit wil ik zelf nog iets regisseren’, aldus de kleine acteur met grote dromen.

‘Je moet zorgen dat je goed bent. Iedereen die van een acteercarrière droomt, moet zorgen dat hij goed is. Als er geen werk is, moet je dat werk zelf creëren. Als je echt wilt en voelt dat het niet anders gaat, lukt het wel.’ Stef heeft zijn draai gevonden. Hij heeft dan ook het geluk iets te studeren waar zijn passie ligt.  ‘Als ik zelf dingen maak, heb ik het gevoel dat ik heel af en toe iets wezenlijk communiceer. Ik kan iets over mezelf vertellen. Tijdens een gesprek wordt op dat vlak vaak maar minimaal gecommuniceerd. Ik heb een overmoedig geloof dat dit op het toneel enkele seconden wel mogelijk is.’

Stef is komende weken te zien in Rocco en zijn Broers. Verder is hij veel bezig voor zijn eigen toneelgezelschap. Kortom; we zullen nog veel van hem horen. Stef is tevreden. ‘Op dit moment is dit wat ik nodig heb.’

Meer informatie over Rocco en zijn Broers: www.toneelgroepamsterdam.nl

Lees ook:Randprogramma bij Temmen van de Feeks
Lees ook:Stef Aerts is de Beste Acteur
Lees ook:Fedja en Annet genomineerd
Lees ook:Publiek kiest reprise Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Een week lang TA op tv

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De jongste broer van Toneelgroep Amsterdam

  1. Pingback: Stef Aerts is de Beste Acteur | Toneel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>