Even babbelen met: Jorrit Ruijs

In Even babbelen met… beantwoorden acteurs, actrices, regisseurs en schrijvers enkele korte standaard vragen, zodat de lezers van Toneel.blog hen beter leren kennen. Jorrit Ruijs, die momenteel in Romeo over Julia speelt, bijt het spits af. Jorrit (1980) begon op jonge leeftijd met zijn carrière. Vanaf zijn vijfde volgde hij zeer intensief balletlessen aan The Royal Academy of Dancing. Na de middelbare school wordt hij toegelaten op de toneelschool. Na zijn afstuderen speelde hij bij Toneelgroep de Appel en Het Zuidelijk Toneel, in enkele films en series. In 2007 vertolkte hij de rol van Claude in de musical Hair.

Wie ben je?
Jorrit Ruijs 

Wat was je eerste toneelstuk en welke rol had je daarin?
Mijn eerste professionele toneelstuk was tijdens m’n derde jaar van de Toneelschool; de Massacre at Paris, de openingsvoorstelling van Ivo van Hove bij Toneelgroep Amsterdam. Daarin was ik stagaire en vervulde dus heel veel verschillende kleine rolletjes. Mijn eerste professionele toneelstuk na school was Drie van Artemis, in regie van Matthijs Rumke. Een voorstelling over een drieling van vier jaar die van huis wegloopt. Daarin speelde ik een van de drieling.

Mijn allereerste voorstelling ooit was toen ik acht was en de hoofdrol speelde in een jeugdtheatervoorstelling: Het betoverde circus. Daarin speelde ik de kwelgeest die een reizend circus van zijn plek wil verdrijven. 

Hoe kijk je daar op terug?
Mijn stage bij Toneelgroep Amsterdam was vooral een kennismaking met de praktijk; het repeteren, het reizen, de vele verhalen de acteurs, de onderlinge verhoudingen. Ik vond het erg groots en spannend allemaal. Mijn voorstelling bij Artemis was een herneming, waarbij ik een rol overnam, dus ik moest de teksten, de muzikaliteit, de virtuositeit van de mise-en-scene, kortom alles, in zeer korte tijd leren en dat vond ik erg leuk. De voorstelling die ik op mijn achtste speelde, heeft me doen besluiten acteur te worden. Dus dat heeft enorme indruk op me gemaakt.  

Welke rol kostte het meeste bloed, zweet en tranen en waarom?
Mijn eerste titelrol; Roberto Zucco bij toneelgroep de Appel. Erik Vos regisseerde de voorstelling en heeft tijdens de repetities besloten dat ik Roberto Zucco zou gaan spelen. ik voelde dus ineens een enorme verantwoordelijkheid en uitdaging. Vond het waanzinnig en heb ontzettend veel geleerd. Heb me avonden opgesloten in het repetitielokaal om in alle rust de teksten te leren, naar het decor te kunnen kijken en de muziek te luisteren. Wilde het perse goed doen. 

Op welke rol ben je het meest trots en waarom?
Dat vind ik moeilijk, maar ik denk de rol van Don Carlos, in de voorstelling Don Carlos bij Huis aan de Amstel, in regie van Liesbeth Coltof. Weer een grote verantwoordelijkheid, maar ook een prachtige, emotionele rol waarin Don Carlos worstelt met het feit dat zijn vader hem alle verantwoordelijkheden in zijn leven ontzegt. Filips de Tweede, zijn vader, doet er alles aan om Don Carlos niet te laten regeren en daarnaast trouwt Filips de Tweede met de grote liefde van Don Carlos, Elisabeth. Ik speelde de rol toen ik 23 was, precies de leeftijd van don Carlos in het stuk. Die voorstelling voelde echt als een soort achtbaan; alle mogelijke emoties komen voorbij en constant voel je de zwaarte en de grootsheid van het stuk. Vond het werkelijk fantastisch om te doen.

Daarnaast ben ik ook erg trots op mijn allereerste rol in een musical. Afgelopen jaar speelde ik 153 keer de rol van Claude in de musical Hair. Wat een discipline vraagt een musical van je. Zes dagen per week werken, goed eten, slapen, op je stem en op je lichaam letten. Pure topsport. Heb daar enorm van genoten en veel bewondering gekregen voor de mensen die dat vaker doen. 

Waar ben je momenteel mee bezig?
Op dit moment speel ik geregisseerd door Marcus Azzini, de voorstelling Romeo over Julia, van REP/MTV. Een voorstelling gespeeld door vijf acteurs waarin we het verhaal vertellen van Romeo en Julia, maar op een hele open, grappige, vlotte, maar ook emotionele, serieuze manier. We spelen de scenes van Shakespeare, aangevuld met onze commentaren op elkaar en op het stuk zodat mensen kunnen zien dat Shakespeare echt niet alleen oud en zwaar is, maar ook heel grappig en eigentijds. 

Welk stuk of welke rol zou je dolgraag nog willen spelen en waarom?
Ik heb niet direct een rol of stuk dat ik dolgraag zou willen spelen. Mij bevalt het heel goed om telkens weer wat anders te kunnen doen. Als acteur ben ik in de gelegenheid om de ene keer een zware tragedie te spelen en daarna een mooie musical of een rol in een televisieserie. Zolang ik al die verschillende dingen mag combineren, ben ik zeer gelukkig. Spelen is een vak met zoveel facetten, dat is nooit allemaal in een stuk of rol te vangen.

Jorrit Ruijs is momenteel in de Nederlandse theaters te zien in Romeo over Julia. Meer informatie: www.romeooverjulia.nl

Lees ook:De kracht van de verbeelding
Lees ook:Even babbelen met: Natalie Heevel
Lees ook:Teun Kuilboer weer op de planken
Lees ook:Sophie is eindelijk Julia!
Lees ook:Driedubbel drama

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>