‘Mogelijk nieuwe bezuinigingen cultuur’

De overheden geven vanaf dit jaar naar verwachting een half miljard euro minder uit aan kunst en cultuur dan in 2011. Dit bedrag kan nog verder oplopen, omdat er nieuwe gemeentelijke bezuinigingen dreigen op cultuurgebied. Dat staat in het rapport De Cultuurverkenning van de Raad voor Cultuur dat woensdag verscheen.

Hoeveel die bezuinigingen zijn is nog niet duidelijk, zegt een woordvoerder.

De raad beschrijft een aantal trends in de kunstsector, zoals digitalisering, en merkt op dat het beleid van de overheid nog te veel is gericht op traditionele kunstvormen, zoals toneel en ballet, die onder jongeren minder populair zijn, waardoor het publiek vergrijst.

Ook stelt de overheid strenge eisen voor subsidies, waarbij alleen gekeken wordt naar bezuinigingen en niet naar de wensen van de kunstinstellingen. Die willen juist meer inspelen op veranderende wensen van het publiek en nieuwe uitingen van kunstenaars, die verschillende kunstvormen tegelijk toepassen. De raad pleit dan ook voor een flexibel beleid, waardoor beter kan worden ingespeeld op nieuwe trends.

De Raad voor Cultuur adviseert de overheid. In 2015 geeft de raad een advies uit voor het cultuurbeleid voor de periode 2017-2020.

Bron: ANP

Lees ook:11 mei debat advies Raad voor Cultuur
Lees ook:Oerol krijgt subsidie
Lees ook:Bussemaker: prestaties belangrijker dan toekomst
Lees ook:Kwatta wint hoger beroep tegen Raad voor Cultuur
Lees ook:Kabinet Rutte-2 geeft cultuur mogelijk ‘zetje mee’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>