Theatervoorstelling over klokkenluider Snowden in de maak

Snowden is een nieuw toneelstuk van Allard Blom over klokkenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de relevantie daarvan voor ons allemaal. De regie is in handen van Dick van den Heuvel. Deze thriller zonder grenzen van het nieuwe theatergezelschap F.C. De Volle Bak zal op 15 februari 2016 in première gaan in de Leidse Schouwburg. Daarna volgt een landelijke tournee.

Onbedoeld heb je vandaag al een spoor van data achtergelaten. Met een beetje geluk lees je deze tekst ’s ochtends vroeg en heb je alleen even vluchtig online het nieuws bekeken en op je smartphone je Yahoo-mail gelezen. Maar de kans is groter dat er al meer tijd verstreken is. Je hebt vast gereisd, misschien checkte je met je OV-kaart in of werd je nummerbord bij een trajectcontrole geregistreerd. Eigenlijk is je telefoon bij je hebben al genoeg, ongeacht of die aanstaat. Volgens een laatste schatting van Sargasso hangen er in Nederland zo’n 204.441 veiligheidscamera’s. Heb je ze allemaal ontweken? En je hebt toch zeker geen gebruik gemaakt van een openbare wifi-spot?

Hoe maak je een fenomeen dat zo groot is als de wereldwijde verzamelwoede van data enigszins behapbaar? Net zoals je in een oorlog niet mee kunt lijden met een heel volk aan slachtoffers, maar wel met één, zo zullen wij ons in dit project concentreren op Edward Snowden.

Snowden vertelt

Het leven van Snowden laat zich lezen als een thriller. Wachtend in de transitzone van het Moskouse vliegveld Sjeremetjevo vertelt Edward Snowden ons zijn bizarre verhaal. Hij vertelt over zijn opvoeding, zijn teleurstelling in de regeringen Bush en Obama, zijn ongeloof over de handelingen van de Amerikaanse staat onder het mom van ‘terrorismebestrijding’ en hoe hij in de loop der jaren op zijn plan gekomen is. Snowden neemt ons mee langs de belangrijkste momenten die hij meemaakte sinds zijn vlucht uit Amerika met vier laptops die tot de rand gevuld waren met schadelijke informatie. En het is ook diezelfde Snowden die ons duidelijk maakt waarom zijn handelingen niet zomaar een ver van mijn bed show betreffen, maar juist voor iedereen zeer belangrijk zijn.

Over F.C. De Volle Bak

Theatergroep F.C. De Volle Bak is recent in 2014 opgericht en staat onder artistieke leiding van Allard Blom en onder zakelijke leiding van Hans Lebouille. Eerder werkten zij samen als respectievelijk artistiek en zakelijk directeur bij 3 and a Crowd Entertainment. Daar maakten zij onder andere de – zowel in Nederland als België voor vier musical awards genomineerde – familiemusical ‘Honk!’ en de toneelvoorstellingen ‘Allo ‘Allo, ‘Master Class’ en ‘Schone Schijn’. ‘Master Class’ (van Terrence McNally over het leven van Maria Callas) werd genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs en werd opgenomen in het randprogramma van het Nederlands Theater Festival.

Bron: Theaterjournaal

Lees ook:Pia Douwes in toneelstuk over Maria Callas
Lees ook:Artez biedt nieuwe master Theatre Practices aan
Lees ook:Nederlands Theater Festival ook in DeLaMar
Lees ook:Alfred van den Heuvel heeft midlife crisis
Lees ook:Pia Douwes kwetsbaar en dominant in ‘Master Class’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>