TA kiest voor jong talent en meer internationalisering

Toneelgroep Amsterdam versterkt het acteursensemble in seizoen 2014/2015 met twee jonge acteurs: Robert de Hoog (foto) (1988) en Jip van den Dool (1992). Maren Bjørseth (1984) debuteert met Een bruid in de morgen als nieuwe regisseur binnen TA-2, het talentontwikkelingstraject voor regisseurs van Toneelgroep Amsterdam en Frascati Producties. De Australische regisseur Simon Stone (1984) maakt op basis van improvisaties samen met de acteurs een bewerking van Euripides’ Medea.

Het gezelschap maakte gisteren de programmering voor het nieuwe theaterseizoen bekend. Tom Lanoye en Eric de Vroedt creëren samenKoningin Lear, een verregaande bewerking van Shakespeares tragedie speciaal voor Frieda Pittoors. Ook Ivo van Hove maakt een voorstelling over vrouwelijke leiders met het koninginnendrama Maria Stuart, gespeeld door Chris Nietvelt en Halina Reijn. Opmerkelijk is dat de voorstelling in Antwerpen in première gaat.

Internationaal

Toneelgroep Amsterdam zet dan ook in het nieuwe seizoen de internationalisering voort. Ivo van Hove maakt Kings of war, een grootschalige voorstelling over leiderschap, in co-productie met het Barbican Centre in Londen en het Théâtre National de Chaillot in Parijs. Hierin voegt hij Henry V (Ramsey Nasr), Henry VI (Eelco Smits) enRichard III (Hans Kesting) samen in een vertelling over oorlogsvoering.

Simon Stephens, een van Engelands meest gelauwerde hedendaagse toneelauteurs, schrijft in opdracht van het gezelschap het nieuwe stuk Songs from far away (werktitel), dat in São Paulo in première zal gaan. Verder wordt The fountainhead gespeeld in Avignon, Barcelona en Vilnius. Angels in America is te zien in BAM New York en La voix humaine in China. Ook speelt het gezelschap in Parijs, Milaan, Zürich en Taipei.

Reprises

Zoals elk seizoen worden verschillende voorstellingen in reprise genomen. Opnieuw te zien zijn De entertainerThe fountainheadAngels in AmericaHamlet vs. HamletScènes uit een huwelijkNora en Na de repetitie/Persona (enkel in Milaan en Montpellier) en La voix humaine (enkel in Wuzhen).

Bron: Theaterkrant

Lees ook:Halina Reijn vanaf augustus in Nederland
Lees ook:TA herneemt Angels in America
Lees ook:De ambities van Toneelgroep Amsterdam
Lees ook:Halina Reijn gaat solo
Lees ook:Toneelgroep Amsterdam met boventitels

1 Reacties // Reageer

One thought on “TA kiest voor jong talent en meer internationalisering

  1. Ella

    Gefeliciteerd Robert met je aanstelling bij Toneelgroep Amsterdam.Ik kijk uit naar komend theaterseizoen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>