Stijging voorverkoop theaters

Het gaat goed met de kaartverkoop aan het begin van dit culturele seizoen. Een peiling onder de leden van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) laat zien dat er bij een meerderheid van de podia meer kaarten zijn verkocht in de voorverkoop ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Op het ondernemerschap van podia en festivals werd de laatste jaren een groot beroep gedaan. De effecten van de economische crisis en de bezuinigingen zetten door en werden concreet. Dat betekende alle hens aan dek en vereiste handelend optreden om de continuïteit van podia en festivals te kunnen garanderen. Uit de jaarlijkse kengetallen van de leden van de VSCD blijkt dat de inkomsten uit kaartverkoop evenredig teruglopen aan het aantal bezoeken. Daarnaast nam het aantal voltijdbanen bij de podia af. Ondanks een afname van het totaal aantal optredens op de VSCD-podia steeg het aantal rijksgefinancierde voorstellingen en concerten als ook het bezoek hieraan. In 2012 werden er in totaal 10,9 miljoen bezoeken geteld bij de leden van de VSCD.

Trend voorbij

De voorverkoop laat nu bij een meerderheid van de theaters een stijging van het aantal verkochte kaarten zien ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar. Hiermee lijkt de trend van afnemend bezoek te keren. Daarnaast komt uit de ontwikkeling van de laatste jaren naar voren dat er gedurende het seizoen meer kaarten op het laatste moment worden verkocht. Hoopgevend is ook de lichte toename van inkomsten uit horeca en verhuur.

Gemeentelijke uitgaven aan podiumkunsten komen de komende jaren verder onder druk te staan doordat nieuwe bezuinigingen zijn aangekondigd. Het is veelbelovend dat de podia in Nederland grote veerkracht hebben laten zien en zij zullen naar oplossingen blijven zoeken om een bijzonder en mooi podiumkunstenaanbod te presenteren voor het publiek.

De VSCD benadrukt dat het bovenstaande gemiddelden van haar leden betreft en niets zegt over individuele organisaties.

Bron: Theaterjournaal

Foto: stellamariscollege.nl

Lees ook:Theaterverbond draagt activiteiten over
Lees ook:Bezoeksaantallen stijgen, cabaret populairst
Lees ook:Ook Zeeland Nazomerfestival recordaantal bezoekers
Lees ook:Oerol verkoopt op eerste dag 45.000 kaarten
Lees ook:Toneel.blog stopt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>