Regisseur Erik Whien stopt bij HZT

Erik-Whien-door-Joost-de-Haas-395x263Erik Whien heeft zich teruggetrokken als grotezaalregisseur bij Het Zuidelijk Toneel. Zijn positie wordt overgenomen door Lucas De Man. De verplichting om grote zalen met repertoirestukken vol te krijgen vindt hij te benauwend, zei hij tegen de Volkskrant.

Erik Whien (1978) is sinds seizoen 2012-2013 als huisregisseur aan Het Zuidelijk Toneel (HZT) verbonden, waar hij naast Matthijs Rümke een grotezaalvoorstelling per seizoen zou gaan maken, de eerste in 2014-2015. Naar eigen zeggen is hij te snel van Toneelgroep Oostpool, waar hij tot 2013 huisregisseur was, naar HZT overgestapt. De opdracht die hij bij HZT zou gaan vervullen voelt teveel aan als een kopie van het werk dat hij bij Oostpool deed. Zijn voorkeur gaat nog altijd uit naar ad hoc-projecten, zoals zijn werk voor de Toneelschuur, zei hij tegen de Volkskrant.

Lucas De Man (1982) neemt de rol van tweede grotezaalregisseur van Whien over. Hij is al langere tijd bij het gezelschap betrokken en maakte er met zijn Stichting Nieuwe Helden de kleinere voorstellingen Boom (2009), Passie (2010), Bejaarden & Begeerte (2010), Sketch (2011), Dinner with dad (2012) en There is a me in meeting (2013). Samen met artistiek directeur en regisseur Matthijs Rümke en theatermakers Leen Braspenning en Marcel Osterop vormt hij de artistieke kern van het gezelschap. Tevens is hij stadskunstenaar van Den Bosch. De eerste grotezaalproductie van De Man, Romeo en Julia, zal in seizoen 2014-2015 in première gaan. De Man wil daarnaast verschillende projecten met zijn Stichting Nieuwe Helden blijven doen.

Bron: Theaterkrant

Foto: Joost de Haas

 

Lees ook:‘Zomergasten’ eerste regie Whien bij Oostpool
Lees ook:Matthijs kiest voor uitersten
Lees ook:Bergen exclusief bij Oostpool
Lees ook:Nieuw programma HZT bekend
Lees ook:De grote volksverhuizing van HZT

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>