Nederlands Theater Festival maakt genomineerden bekend

Zaterdag 11 mei maakte juryvoorzitter Arthur Japin de Officiële Juryselectie van het Nederlands Theater Festival bekend in het radioprogramma AVRO Opium Radio op Radio 1. De Nederlandse Toneeljury selecteerde de tien beste voorstellingen van dit theaterseizoen, vijf grote zaal en vijf kleine zaal producties. De voorstellingen worden nog éénmaal hernomen tijdens het Nederlands Theater Festival in september, zodat het publiek een laatste kans krijgt deze hoogtepunten van het theaterseizoen te zien.

De volgende voorstellingen zijn geselecteerd voor de Officiële Juryselectie 2013:

De Verleiders, Bos Theaterproducties

Grote zaal

DE VERLEIDERS: de casanova’s van de vastgoedfraude – Bos Theaterproducties

Don Juan – NNT Noord Nederlands Toneel

Orlando – Toneelhuis

Platonov – NTGentNa de repetitie / Persona – Toneelgroep Amsterdam

Kleine zaal

Somedaymyprincewill.com – Trouble Man / Sadettin Kirmiziyüz i.s.m. The Sadists (ook keuze Wijkjury 2013)

De Sunshine Show – Esther Scheldwacht

mightysociety10 – mightysociety

4.48 Psychosis – Thibaud Delpeut / Toneelschuur Producties

A Brief History of Hell – Abattoir Fermé

 

Uit het juryrapport

Na de repetitie / Persona, Jan Versweyveld

‘Het theaterseizoen 2012-2013 is door de jury ervaren als zeer uitzonderlijk. Het seizoen begon direct sterk met een paar grote, belangrijke producties. De jury zag ook vele sprankelende kleine zaal producties, die vaak toegankelijk zijn zonder verlies van diepgang. Ze stralen levenslust uit en energie, zijn vol showachtige elementen, hebben een hoog tempo en zijn filmischer dan voorheen, en door dit alles publieksvriendelijker. Dit komt door een nieuwe generatie jonge theatermakers, wiens talent al aanwezig was maar nu duidelijk is ontwikkeld.’

Lees het volledige juryrapport met daarin tevens per voorstelling een toelichting hier.
De Nederlandse Toneeljury bestaat uit Arthur Japin (voorzitter), Wybrich Kaastra, Karin Veraart, Jeannette Smit, Simone Mager, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt en Lucia van Heteren.

Nederlands Theater Festival 5-15 september

Het festival toont naast de keuze van de vakjury ook publieksfavorieten, de keuze van de Wijkjury, die van de ZAPP publieksjury voor de beste jeugdvoorstellingen, de genomineerden voor de Gouden Krekels, de Vlaamse selectie en de Director’s Choice. Het festival sluit af met het Gala van het Nederlands Theater met de uitreiking van de Toneelprijzen. Daarnaast is er een uitgebreid randprogramma. Het festival vindt plaats van 5-15 september 2013 in de theaters op en rond het Leidseplein en de NES in Amsterdam. Tegelijkertijd vindt ook het Amsterdam Fringe Festival plaats. Meerdere voorstellingen uit de selectie zullen rond de festivalperiode eveneens te zien zijn in onder andere Utrecht, Groningen en Den Bosch.

De uitzending van AVRO Opium Radio met daarin de bekendmaking, is terug te luisteren op www.opium.avro.nl en op www.radio1.nl. Voor meer informatie over het Nederlands Theater Festival, het programma en de selectie, zie www.tf.nl. De kaartverkoop voor 2013 start binnenkort op www.tf.nl.

Toneel.blog sprak eerder met genomineerde Esther Scheldwacht. Lees het interview hier.

Lees ook:Juryselectie beste theatervoorstellingen bekend
Lees ook:Nederlands Theater Festival dit jaar on tour
Lees ook:Nederlands Theater Festival ook in DeLaMar
Lees ook:Genomineerden wijkjury TF bekend
Lees ook:TF selecteert 11 beste toneelvoorstellingen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>