Veel TA acteurs genomineerd voor Toneelprijzen

De nominaties voor de Nederlandse Toneelprijzen – de Louis d’Or en Theo d’Or, zijn bekend. De Nederlandse Toneeljury nomineert Hein van der Heijden, Pierre Bokma en Fedja van Huêt voor de Louis d’Or 2013. Voor de vrouwelijke tegenhanger, de Theo d’Or, zijn Marieke Heebink, Karina Smulders en Halina Reijn genomineerd.

De Louis d’Or is de Toneelprijs voor de meest indrukwekkende mannelijke, dragende rol. Genomineerd zijn:

- Hein van der Heijden voor zijn rol als Lex in ‘Mightysociety10’

Jurycommentaar: “Van der Heijden zet meteen de toon in zijn weergaloze openingsmonoloog waarin hij de tragiek laat voelen van een man in verval. Tot in de kleinste details blijft dat verval dubbelzinnig, en daarin ligt de kracht van zijn spel besloten. Hij creëert een personage dat in al zijn kwetsbaarheid ook gevaarlijk is.”

- Pierre Bokma voor zijn rol als Vijs in ‘De Verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude’

Als ultieme verleider laat Bokma in deze voorstelling prachtig zien dat verleiders bespelers zijn. Niet alleen in hoe ‘zijn’ Vijs de andere personages bespeelt, maar ook in hoe hij zijn personage het publiek laat bespelen, dat daarmee welhaast aan fraude medeplichtig wordt gemaakt. Het vakmanschap van deze acteur is in alle handelingen voelbaar, van de kleinste gebaren tot de extreemste uitvallen”, aldus de jury.

- Fedja van Huêt voor zijn rol als Macbeth in ‘Macbeth’

Deze ‘Macbeth’, in regie van Johan Simons, is angstaanjagend en in-your-face-theater: wij, mensen, zijn de veroorzakers van de gruwelen in de wereld, met alle gevolgen van dien. Van Huêt speelt de wanhoop, onzekerheid, het geleidelijk transformeren tot dader, met volle overgave. Zijn spel vergt een twee uur durende krachtsinspanning, waarin hij geen moment verslapt of de controle verliest.”

De Theo d’Or is de Toneelprijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke, dragende rol. Genomineerd zijn:

- Marieke Heebink voor haar rol als Elisabeth Vogler in ‘Persona’

Heebink geeft op haast onnavolgbare wijze gestalte aan een getroebleerd personage dat van het ene moment op het andere niet meer spreekt. Zonder tekst verbeeldt ze aanvankelijk alleen maar een lichaam, naakt en kwetsbaar. Geleidelijk aan laat ze het gevoel terugstromen – en hoe.”

- Karina Smulders voor haar rol als Alma in ‘Persona’

Smulders schittert als de jonge verpleegster van een gevierde actrice. Waar de actrice niet meer spreekt, praat Smulders’ personage honderduit. Het publiek wordt deelgenoot van haar intiemste gevoelens en is getuige van haar overrompelende reactie op het moment dat ze wordt verraden. Van begin tot eind hang je aan haar lippen.”

- Halina Reijn voor haar rol als Nora in ‘Nora’

Reijn bouwt de transformatie van Nora als kindvrouw, die de wereld naar haar hand probeert te zetten, tot de omgang met de totale afbreuk van die wereld minutieus op. Dit is één van haar beste rollen tot nu toe.”

De Nederlandse Toneeljury 2013 bestaat uit Arthur Japin (voorzitter), Wybrich Kaastra, Karin Veraart, Jeannette Smit, Simone Mager, Gieske Bienert, Chiel Kattenbelt en Lucia van Heteren.

Eerder deze week zijn ook de nominaties voor de Arlecchino en de Colombina bekend gemaakt. Zie hier wie daarvoor genomineerd zijn.

Bron: VSCD

Foto: JanVersweyveld

Lees ook:Arjan Ederveen genomineerd
Lees ook:Nominaties Arlecchino en Colombina bekend
Lees ook:Nederlandse Toneeljury maakt laatste nominaties bekend
Lees ook:Na de repetitie/Persona: Indringende vlucht uit de realiteit
Lees ook:Jury VSCD Toneelprijzen en TF samen verder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>