Theater Na De Dam ook naar Den Haag

Op 4 mei 2013 om 21.00 uur, na de Dodenherdenking, opent een groot aantal theaters in het hele land de deuren voor Theater Na de Dam. In Den Haag doen het Nationale Toneel, de Koninklijke Schouwburg en Theater aan het Spui (De Toneelalliantie) mee aan deze theatermanifestatie. De acteurs van het Nationale Toneel geven in de Koninklijke Schouwburg een lezing gebaseerd op de notulen van de Wannseeconferentie. In Theater aan het Spui speelt de voorstelling Bent, met Kevin Hassing. 

Acteurs van het Nationale Toneel (o.a. Mark Rietman, Stefan de Walle, Jaap Spijkers, Jeroen Spitzenberger, Hans Croiset en vele anderen) lezen een toneeltekst van Paul Mommertz gebaseerd op de notulen van de Wannseeconferentie. Doel van deze conferentie was het komen tot wat de nazi’s de Endlösung der Judenfrage noemden. Johan Doesburg regisseert een lezing van deze tekst, om stil te staan bij de gruwelijke daden die het resultaat waren.

In Theater aan het Spui speelt Bent, een regie van Gerardjan Rijnders met Kevin Hassing en Michiel Bakker, naar een tekst van Martin Sherman. Aan de vooravond van de tweede wereldoorlog wordt de homoseksuele Max door de politie opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Dachau. Daar ontkent hij zijn homoseksualiteit om zodoende de laagste status onder de gevangenen, die van homoseksueel, te ontlopen.

Het initiatief Theater Na De Dam startte in 2010 in een aantal theaters rondom de Dam in Amsterdam en is in 2013 voor het vierde jaar op rij gegroeid. Theater Na De Dam is een landelijke theatermanifestatie na afloop van Nationale Dodenherdenking.

Bron: Theaterjournaal

Lees ook:Programma Theater Na de Dam 2011 bekend
Lees ook:Teun Kuilboer weer op de planken
Lees ook:Theu Boermans regisseert favoriete scènes
Lees ook:De kracht van de verbeelding
Lees ook:Nationale Toneel en Koninklijke Schouwburg onderzoeken fusie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>