Theaters gaan samen produceren

Zeven Nederlandse theaters worden onder de noemer de Coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Het initiatief komt van Frascati in Amsterdam, Theater aan het Spui in Den Haag, De Verkadefabriek in Den Bosch, Grand Theatre in Groningen, de Toneelschuur in Haarlem, Theater Kikker in Utrecht en de Rotterdamse Schouwburg.

Jaarlijks zullen de Coproducers minimaal twee voorstellingen coproduceren, waarbij ze een startkapitaal beschikbaar stellen en de garantie op circa twintig speelbeurten geven. Ook zetten ze in op een overkoepelende marketingaanpak waarmee ze een zo breed mogelijk publiek willen bereiken. Momenteel zijn ze in gesprek met verschillende fondsen om verdere ondersteuning te zoeken.

Met deze nieuwe aanpak gaan de podia zelf actief participeren in de ontwikkeling van de meer risicovolle producties. Ze hopen hiermee vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen en het gat op te vangen dat is ontstaan door de subsidiekorting op productiehuizen. De deelnemende theaters vervulden al eerder een ontwikkelingsrol en willen met dit initiatief onafhankelijke producties voor de kleine- en middenzaal ondersteunen.

Voor het seizoen 2013-2014 staan twee coproducties gepland. In het najaar van 2013 zal Schwalbe speelt buiten van Schwalbe in première gaan en in het voorjaar van 2014 ensceneert Thibaud Delpeut Caligula van Albert Camus.

Bron: Theaterkrant

Foto: Schwalbe speelt buiten, van Schwalbe.nu

Lees ook:Speel jij mee in nieuwe voorstelling Schwalbe?
Lees ook:Schwalbe genomineerd in Nacht van de Vergeten Toneelprijzen
Lees ook:Thibaud Delpeut regisseert Caligula
Lees ook:Rotterdamse theaters maken onderlinge ‘klimaatafspraken’
Lees ook:Last minute naar het theater met Last Seats

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>