Twee voorstellingen Huis van Bourgondië bij Maastricht Toneelstad

Van 20 tot en met 25 april vindt de vijfde editie van het Maastricht Toneelstad Festival plaats. Productiehuis voor theater en performance Het Huis van Bourgondië presenteert tijdens  dit festival twee voorstellingen: Blank van Stefan Jakiela en What’s happenin’ brother? van Sadettin Kirmiziyüz. De laatste is een co-productie met Frascati en Trouble Man. De voorstellingen van Het Huis van Bourgondië zijn zeer divers en hebben één ding gemeen: ze zijn allemaal gemaakt door talentvolle, beginnende theaterregisseurs die buiten de gebaande paden durven te gaan.

Blank – Stefan Jakiela
Stefan Jakiela zoekt in zijn werk naar warmte in de diepe duisternis van de vluchtigheid van de wereld waarin we leven. Hij wil de mens ontdaan van al zijn ballast laten zien, die aanvankelijk onzeker en later rotsvast in zijn schoenen staat. Stefan: ‘Blank wordt een theatrale performance. Ik creëer een ruimte, een huis met mensen. Oprechte mensen die gaan voor hun fascinatie en om die waar te maken. In Blank schept Stefan een no-mansland waar één huis staat. Hierin zoeken de spelers hun weg. Het publiek kijkt naar zoekende en werkende mensen. Hun acties lijken op het eerste gezicht nutteloos, maar zijn ze dat ook?’

What’s happenin’ brother? – Sadettin Kirmiziyüz
Sadettin Kirmiziyüz: ‘Mijn broertje en ik gingen jarenlang naar dezelfde (zwarte) school, waren lid van dezelfde (blanke) voetbalclub en hadden dezelfde (veelkleurige) vrienden. Intussen sta ik als acteur op de planken, en is hij bedrijfsleider van een keten succesvolle coffeeshops. Ik leef in de elitaire kringen van linkse hobbyisten en hij op het schimmige randje dat gedoogbeleid wordt genoemd. Hoe kan het dat we zo verschillend terecht zijn gekomen?’ Sadettin maakt met zijn stichting Trouble Man een reeks voorstellingen waarvoor hij zijn Turkse afkomst en omgeving als inspiratiebron gebruikt. In deze reeks worden de ‘hete hangijzers’ religie, dubbele identiteit en migratie belicht. What´s happenin´ brother? is deel 3 uit de reeks, eerder maakte hij Avondland en De Vader, de Zoon en het Heilige Feest.

Meer informatie over kaartverkoop en speeldata: www.huisvanbourgondie.nl  en www.maastrichttoneelstad.nl

Foto: Sari´s en den Engelsman

Lees ook:Kirmiziyüz nieuwe maker Ro Theater
Lees ook:Maastricht is vanaf 7 mei Toneelstad
Lees ook:Novembermaand solomaand in Maastricht
Lees ook:Piet Menu nieuw artistiek leider Zuidelijk Toneel
Lees ook:En de geselecteerden zijn…

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Twee voorstellingen Huis van Bourgondië bij Maastricht Toneelstad

 1. silver price

  Theater zien van makers die verder kijken. Acht nieuwe vormen en grensverleggende voorstellingen. Bezoek er drie voor de prijs van twee.

    /   Reply  / 
 2. offshore corporation

  Sadettin Kırmızıyüz: ‘ik wilde deze voorstelling heel graag spelen op plekken waar mijn beoogde publiek woont en werkt. Mijn broer en ik zijn echt. Ons verhaal is echt. Dus wilden we in een omgeving spelen die echt is en waar we contact kunnen maken en kunnen raken en spiegelen’ Sadettin Kırmızıyüz (Zutphen, 1982) maakte eerder twee succesvolle voorstellingen, over zijn moeder (Avondland) en over zijn vader (De vader, de zoon en het heilige feest). In zijn voorstellingen geeft Sadettin de toeschouwer een inkijkje geeft in de leefwereld van de grote groep migrantenkinderen die ons land (liever arm dan) rijk is. Eerder maakte hij verschillende locatievoorstellingen bij het Vlaamse Theatermakershuis de Queeste. Als acteur speelde hij in voorstellingen van o.a. het Nationale Toneel, mightysociety, het Zuidelijk Toneel, Theater EA en het Onafhankelijke Toneel.

    /   Reply  / 
 3. gold price

  Theater zien van makers die verder kijken. Acht grensverleggende voorstellingen. Bezoek er drie voor de prijs van twee.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>