Allemaal Afrikanen en 16 jongeren

Allemaal Afrikanen is het regiedebuut van Yahya Gaier, die als acteur bekend is van zijn rollen in onder andere Het Schnitzelparadijs en de voorstelling Kust van het Ro Theater. Hij maakte met zestien jongeren uit Rotterdam een voorstelling over hoe zij zich verhouden tot de wereld om hen heen en de veranderingen die daarin gaande zijn. Gaier wilde geen typische jongerenvoorstelling maken, maar de jonge acteurs juist uitdagen en betrekken bij zaken die buiten hun directe belevingswereld vallen. Allemaal Afrikanen is niet aangepast aan de belevingswereld van jongeren, maar komt daar rechtstreeks uit voort. De nieuwe voorstelling Allemaal Afrikanen van het Ro Theater gaat morgen in première tijdens het Ro Festival in de Rotterdamse Schouwburg.

Allemaal Afrikanen
Dat we allemaal voortkomen uit dat zelfde stukje DNA, dat we ‘eigenlijk allemaal Afrikanen’ zijn, is het uitgangspunt van de voorstelling. Onze gemeenschappelijke wortels tegenover de groeiende angst voor alles wat anders is. In Allemaal Afrikanen is de Facebookgeneratie aan zet. Beweging en tegenbeweging. Boerka’s versus verlichting. Europa versus immigratie. Natuurrampen versus gemeenschapszin. Verdrukking tegenover vrijheid. Angst tegenover hoop.

Allemaal Afrikanen is de eerste in een serie voorstellingen die Yahya Gaier met jongeren maakt bij het Ro Theater. De productie komt voort uit een flashmob die hij in 2011 organiseerde voor het Ro Festival in de Rotterdamse Schouwburg: met veertig jongeren regisseerde hij een korte en beeldende reflectie op de revolutie in de Arabische wereld. De manier waarop Gaier de jongeren benadert is bijzonder. De scènes ontstaan uit improvisaties tijdens de repetities. Dit resulteert in een montagevoorstelling waarin beeld en beweging een grote rol spelen. De regisseur daagt de jongeren uit stil te staan bij zaken die niet direct in hun belevingswereld passen. Onder andere de muziekkeuze getuigt hiervan. Zo zingt een van de jonge actrices het lied Flow my Tears van John Dowland.

 

Lees ook:Wie is de freak?
Lees ook:Inside Out: merkwaardig verbond met jongeren
Lees ook:Rozentheater door als De Pit
Lees ook:Samurai: verpletterende paniek en wonderschone acteurs
Lees ook:Jonge spelers Ro Theater in apocalyptische tentoonstelling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>