Theaterinstituut verder als museum

Theater Instituut Nederland (TIN) gaat vanaf 2013 verder als theatermuseum. Dat bleek na de behandeling van de cultuurbezuinigingen in de Tweede Kamer. Daarin gaf Staatssecretaris Zijlstra aan open te staan voor een dergelijke aanvraag van het TIN om zo het unieke theatererfgoed voor de toekomst te behouden. Het TIN zal deze aanvraag voor februari 2012 indienen. De organisatie moet met pijn in het hart vaststellen dat vanaf 2013 definitief het doek valt voor de taken van het TIN als sectorinstituut, waaronder de internationale promotie.

Brede steun voor het TIN
In de afgelopen weken heeft het TIN brede steun gekregen voor het behoud en voortbestaan van de collectie die zich kan meten met vergelijkbare collecties van onder andere het Victoria en Albert Museum in Londen. In twee weken tijd tekenden meer dan 18.000 mensen de petitie voor het behoud van het theatererfgoed. Daarnaast was er veel internationale bijval voor de rol van het TIN in de promotie van, en informatievoorziening over de Nederlandse podiumkunsten.

De collectie van het TIN is niet alleen een interessante en bezienswaardige schatkamer voor theaterliefhebbers en educatieve doeleinden. Met de archieven, documenten en data die het TIN verzamelt over alle theatervoorstellingen in Nederland, is deze collectie tevens een bron van informatie en inspiratie voor onderzoekers en professionals.

Aanvraag
Het TIN zal voor februari 2012 een aanvraag indienen om in de toekomst als museum in aanmerking te komen voor rijkssubsidie. Het zal daarbij moeten voldoen aan de normen die het kabinet stelt zoals zaken als eigen inkomsten en publieksbereik. Na een advies van de Raad voor Cultuur zal een definitief besluit over de aanvraag in het najaar van 2012 vallen.

TIN verdwijnt als sectorinstituut.
Met de plannen van het kabinet vervallen vanaf 2013 de taken die het TIN als sectorinstituut vervult. Al meer dan vijftig jaar draagt het TIN zorg voor ondersteuning aan de theatersector in de vorm van debatten, afstemming en coördinatie en internationale promotie. In 2012 zal het TIN zich inspannen deze expertise en ervaring op dit gebied en met name de internationale promotie elders onder te brengen.

Lees ook:Theaterinstituut gaat verhuizen
Lees ook:Uitkering voor artiesten bemoeilijkt
Lees ook:Bladmuziek theaterliedjes online
Lees ook:Medea in het museum
Lees ook:Bladmuziek theaterliedjes online

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>