Herkomst bijzondere maskers ontdekt

Jarenlang wist niemand precies waar de twee theatermaskers ´Bizarre koppen´van beeldhouwer Hildo Krop precies vandaan kwamen. Nu blijkt dat ze in 1936 speciaal werden vervaardigd voor de zogenaamde Bouwmeester Revue. Met het achterhalen van de herkomst van de maskers is een completer beeld ontstaan van het werk van Krop, dat dans- en toneelmaskers omvat. Een aantal topstukken uit de collectie van Theater Instituut Nederland is nu te zien in Villa Rams Woerthe te Steenwijk. De tentoonstelling is nog een jaar verlengd en is vanaf april ook op zondag te bezoeken.

´Bizarre koppen´
Tot nu toe werd aangenomen dat de twee ‘bizarre koppen’ uit de tweede helft van de jaren twintig stamden. Verder was er niets over bekend. Vanwege de tentoonstelling Dans- en toneelmaskers van Hildo Krop, een co-productie van het TIN en Instituut Collectie Hildo Krop, is nader onderzoek gedaan. Een krantenartikel en foto van 26 januari 1937 bracht de samenstellers op het spoor van de voorstelling Knal van de Bouwmeester Revue. De maskers werden waarschijnlijk gedragen door Peter Leoneff en Gisela Pyrkan in een zwaarddans, onderdeel van een dansnummer getiteld Lente in Japan. Het zijn de laatste maskers die Krop heeft vervaardigd.

De Bouwmeester Revue was het grootste en beroemdste revuegezelschap uit de jaren dertig. De programma’s waren een bonte mix van sketches, liedjes en prachtig aangeklede dansnummers. Trekpleister van de Bouwmeester Revue was de komiek Buziau.

Meer informatie: www.hildokrop.nl

Lees ook:Affiches Marten Jongema op omheining van De Parade
Lees ook:Bladmuziek theaterliedjes online
Lees ook:Bladmuziek theaterliedjes online
Lees ook:Tientallen theatermaquettes gedigitaliseerd
Lees ook:De backstage-geheimen ontrafeld…

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Herkomst bijzondere maskers ontdekt

 1. Linda

  Haha ik dacht dat hjet een 1 april grap zou zijn, toen ik de intro las.
  Maar dit ziet er wel echt uit…

    /   Reply  / 
  1. Suzan Auteur

   Het had inderdaad zo een grap kunnen zijn. Hahahahaha, helemaal niet opgelet bij plaatsing ;)

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>