De gesluierde monologen naar Festival Avignon

Les Monologues Voilés, de Franstalige versie van De gesluierde monologen van Adelheid Roosen, is geselecteerd voor het theaterfestival van Avignon. Het is de tweede serie voorstellingen in Frankrijk, na een succesvol optreden in Parijs in maart van dit jaar. De voorstelling, een coproductie van Théatre de Poche Brussel en Female Economy, wordt gespeeld door vier Frans-Arabische actrices en staat van 8 t/m 31 juli in theater la Chapelle du Verbe Incarné. Les Monologues Voilés ging begin 2008 in Brussel in première in de regie van Roosen en speelde in een reeks hernemingen de jaren erop voor uitverkochte zalen.

De Gesluierde Monologen, gebaseerd op de Vagina Monologen van Eve Endler, gaat over seksualiteit bij Moslimvrouwen. Deze vrouwen stonden, toen Roosen dit stuk in 2003 schreef, gewild of ongewild in de belangstelling. Want tolereren kunnen we best in Nederland, maar wanneer verdiepen we ons in háár verhalen, rituelen, schoonheid en pijn? Roosen ging indertijd op zoek naar vrouwen met een Islamistische achtergrond die in Nederland wonen om meer van hen te weten te komen. Als toerist in eigen land interviewde ze vele gesluierde en ongesluierde vrouwen. Met plezier, schaamte en verdriet vertelden zij hun intiemste verhalen. Het resultaat hiervan verwerkte zij in elf monologen. Ze geven een prachtige kijk in de persoonlijke belevingswereld van de moslima. Zeker in deze tijd waarin populistische partijen in Europa veel kiezers trekken, zoals ook de recente verkiezingen in Nederland dat laten zien, is het belangrijk dat deze voorstelling wordt gespeeld.

Lees ook:Gesluierde Monologen in Parijs
Lees ook:De Afscheidsmonologen nieuwste in monologen-reeks
Lees ook:Birgit Schuurman, Angela Groothuizen, Noraly Beyer in De Vagina Monologen 2014
Lees ook:Adelheid Roosen naar Istanbul
Lees ook:Repetities Afscheidsmonologen van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>