Kopenhagen hernomen

Wegens groot succes wordt Kopenhagen van het Nationale Toneel voor de laatste keer hernomen en is vanaf 31 augustus t/m 18 september 2010 exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. De voorstelling, met Bram van der Vlugt, Liz Snoijink en Stefan de Walle, werd al door meer dan 23.000 bezoekers gezien en bekroond met de Toneel Publieksprijs 2009. Regisseur Peter Tuinman: “Dit lijkt misschien een stuk over natuurkunde en kernsplitsing. Maar dat is niet de kern van de zaak. Het gaat over de praktische toepassingen van wetenschappelijke uitvindingen en de morele dilemma’s die daarbij komen kijken. Kopenhagen is een menselijk drama.”

Twee briljante nucleaire wetenschappers treffen elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kopenhagen. De Deense jood Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. De twee mannen zijn met elkaar verbonden door vriendschap, ambitie en de splitsing van een atoom. Ze worden van elkaar gescheiden door afkomst en oorlog. De vraag waar alles om draait: heeft Heisenberg, na overleg met Bohr, voorkomen dat de Nazi’s de Tweede Wereldoorlog zouden beslechten met een atoombom? Of was het uitblijven van dat beslissende wapen enkel te danken aan een domme fout?

Niels Bohr en Werner Heisenberg hebben ècht bestaan. Deze ontmoeting heeft ècht plaatsgevonden. Booker Prize-winnaar Michael Frayn speculeert over dat ene beslissende historische moment. Wat zou er besproken kunnen zijn? Hiervoor deed hij jarenlang onderzoek: spitte archieven uit, sprak met betrokkenen, leerde de natuurkundige feiten. Zo kwam hij steeds dichter bij de waarheid…

Lees ook:De kernbom in het theater
Lees ook:Extra voorstelling Kopenhagen
Lees ook:NNT zoekt jonge spelers voor locatievoorstelling
Lees ook:Geen economische crisis bij Nationale Toneel
Lees ook:Sinterklaas is vandaag jarig!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>