Programma Theater na de Dam bekend

Direct na de Dodenherdenking op de Dam vinden vlak daarbij tegelijkertijd acht unieke theatervoorstellingen plaats, die alle refereren aan de Tweede Wereldoorlog – uniek omdat iedere voorstelling een ander aspect van dat verleden aan de orde stelt, en omdat de beste theatermakers daarbij betrokken zijn. Dit alles om de beleving van het herdenken ingrijpend te verdiepen. De geprogrammeerde voorstellingen werden vandaag bekend gemaakt.

Voorstellingen
In theater De Brakke Grond is Hannah & Martin van mugmetdegoudentand te zien, over de geheime liefdesrelatie tussen de joodse filosofe Hannah Arendt en de nationaal-socialist en filosoof Martin Heidegger. Even verderop speelt Valentijn Dhaenens in het Bethaniënklooster zijn voorstelling DegrotemonD waarin hij een ode brengt aan 2500 jaar redevoeren. In het Comedytheater brengen Johnny & Jones de liedjes ten gehore waarmee ze vlak voor de Tweede Wereldoorlog bekendheid verwierven in heel Nederland. Helmert Woudenberg laat een nieuwe productie zien over de verzetsheldin Hannie Schaft in de Engelenbak. In theater Frascati zijn twee voorstellingen in het kader van Theater Na de Dam geprogrammeerd: het veelbesproken Bezonken rood naar het boek van Jeroen Brouwers en gespeeld door Dirk Roofthooft en Lieg ik soms? van de jonge theatermaker Laura van Dolron.
Zoals elk jaar worden in Perdu aan de Kloveniersburgwal theaterteksten voorgedragen door Barbaren & Co. Dit jaar lezen ze o.a. Jubileum van de Hongaarse jood Tábori en korte scènes van Brecht. In het intieme Parooltheater is de voorstelling Huilen Zonder Geluid van Vivien Broekman te zien.

Late Night
Om 23.00 uur start in de Expozaal van de Brakke Gond het ‘late night’ programma. Dichteres en schrijfster Judith Herzberg heeft speciaal voor de gelegenheid een gedicht geschreven dat op muziek is gezet en wordt gezongen door Edith Leerkes. Stand up comedian Jan Jaap van der Wal vertelt op zijn eigen wijze wat herdenken voor hem betekent en oud-burgemeester Job Cohen draagt een toepasselijk gedicht voor. Daarna wordt met deze gasten het gesprek geopend onder leiding van Chris Keulemans over de betekenis, het belang en de toekomst van herdenken. Het slot van het ‘late night’ programma markeert de overgang naar nationale Bevrijdingsdag op 5 mei.

Theater Na de Dam is een initiatief van de theatermakers en filosofen Jaïr Stranders (1978) en Bo Tarenskeen (1981). Sinds 2002 lezen zij onder de noemer Barbaren & Co op 4 mei samen met andere theatermakers toneelteksten voor publiek. Het is de bedoeling dat Theater Na de Dam jaarlijks terugkeert, zo mogelijk ook op andere plaatsen, zodat de betekenis, werking en diepte van herdenken een relevante voortzetting krijgt die, zonder aan kracht in te boeten, iedereen zal blijven aanspreken.

Prijzen
Voorstellingen: € 10,- (€ 5,- voor studenten, CJP en < 18 jaar)
‘late night’ programma: € 5,- (€ 2,50 voor studenten, CJP en <18 jaar)
Kaarten zijn te koop bij de betreffende theaters of via www.theaternadedam.nl

Lees ook:Theater na de Dodenherdenking
Lees ook:Programma Theater Na de Dam 2011 bekend
Lees ook:Extra voorstellingen Hannah en Martin
Lees ook:Programma Breakin’Walls Spring bekend
Lees ook:Hannah & Martin opnieuw in Frascati

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>